BiH prva u Evropi po broju stranaka

Prema posljednjim podacima, u Bosni i Hercegovini je do prošle godine bilo registrovano oko 150 političkih partija, a BiH već godinama stoji na prvom mjestu liste sa najviše političkih partija u Evropi.

Centralnoj izbornoj komisiji BiH predat je rekordni broj prijava za ovjeru učešća političkih subjekata na opšim izborima 2018. godine.

Prema analizi Koalicije “Pod lupom”, BiH prednjači u Evropi po broju političkih partija, pa tako na svakih 8 000 stanovnika ide po jedan registrovani politički subjekt.

Ako uzmemo u obzir da je nakon izbora došlo do mnogih promjena na političkom nebu BiH, broj partija se sada povećao. U Republici Srpskoj su nakon izbora već osnovane dvije stranke – DEMOS, kao i Poligraf, a sve više je nagovještaja da će Socijaldemokratski pokret postati nova politička stranka.

U Republici Srpskoj je, prema važećem zakonu, za formiranje partije potrebno sakupiti najmanje 500 potpisa punoljetnih građana. U Federaciji BiH je to još lakše jer je potrebno imati tek 50 potpisa i statut, dok se u Distriktu Brčko stranku može osnovati sa 300 potpisa građana.

Administrativna taksa za upis političkog subjekta u sudski registar na teritoriji cijele BiH iznosi 300 KM.

Najveći broj političkih partija bio je na izborima 2014. i to njih 65, dok ih je na izborima 2002. godine bilo 57.

Znatno manji broj partija, njih 39 učestvovalo je na opšim izborima 2010. godine, a najmanje 2006. kada je bilo registrovano 36 partija koje su učestvovale na izborima.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime