BiH prva na svijetu sa saobraćajnim znakom upozorenja na šišmiše

Članovi Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva postavili su prvi saobraćajni znak opasnosti koji upozorava na šišmiše u pećini, na ulazima u pećinu Ponikva kroz koju prolazi saobraćajnica.

Bosna i Hercegovina je prva zemlja na svijetu koja ima saobraćajni znak koji upozorava na šišmiše, a na ulazu u pećinu Ponikva postavili su ga članovi Centra za krš i speleologiju Sarajevo.

- Reklama -

„To je prvi takav znak u svijetu – koliko znamo postoje za divljač uopšte, divlje svinje, kengure, losove“, saopštio je Centar i dodao da je dozvolu za postavljanje znaka odobrila Direkcija za puteve Zeničko-dobojskog kantona, prenio je portal Radiosarajevo.

Znak je postavljen s obje strane ulaza u pećinu/tunel Ponikva na regionalnom putu koji iz Vareša vodi preko planine Zvijezde u dolinu Krivaje.

Ta pećina je jedna od pet pećina u svijetu kroz koju cijelom dužinom prolazi saobraćajnica, naveo je Centar i dodao da pećinu Ponikva naseljava nekoliko vrsta šišmiša.

Kako je objašnjeno, znak je postavljen zato što je već zabilježeno stradanje šišmiša usled sudara sa automobilima.

Prema mišljenju članova Centra, vjerovatnoća novih slučajeva stradanja šišmiša biće još veće budući da je nedavno postavljena javna rasvjeta, sa „bespotrebno jaki osvjetljenjem“.

Iz Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva se nadaju da će novi saobraćajni znak skrenuti vozačima pažnju na moguće sudare sa šišmišima i potrebu smanjenja brzine.

Pećinu Ponikvu naseljava nekoliko vrsta šišmiša: veliki i mali potkovasti slijepi miš, veliki i mali mišouhi, veliki kasni šišmiš, šrajbersijev šišmiš i širokouhi šišmiš i alpski dugouhi šišmiš koji su vrlo rijetke vrste u Bosni i Hercegovini.

 

 

 

 

(nationalgeographic.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime