BiH od marta opet ostaje bez pasoša?

Tender za nabavku pasoških knjižica, težak oko 30 miliona KM, ponovo je obustavljen zbog žalbe francuske kompanije “Gemalto” i sada je već izvesno da do marta naredne godine, kada ističe ugovor sa banjalučkom kompanijom “Milbauer”, neće biti izabran novi stari dobavljač pasoških knjižica.

“Gemalto” je žalbu na tendersku dokumentaciju izjavio 16. novembra ove godine, a Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmenu podataka tu žabu odbacila je pet dana kasnije, 21. novembra, kao neblagovremenu, jer navodno nije izjavljena u predviđenom roku.

- Reklama -

– Žalba je nakon odluke IDDEEA prosleđena ponovo Kancelariji za razmatranje žalbi, koja bi u roku od mesec dana trebalo da da konačnu ocenu, odnosno da li se tender raspisan u avgustu ponovo poništava ili se nastavlja izbor najpovoljnijeg dobavljača – ispričao je izvor iz IDDEEA.

Uprkos tome što je žalba otišla na Kancelariju za razmatranje žalbi, IDDEEA je nastavila postupak javne nabavke, i 23. novembra (četvrtak), kada je istekao rok za dostavljanje ponuda, zaključila ovaj postupak, kvalifikujući ponude koje su pristigle. Uprkos tome što je nekoliko firmi preuzelo dokumentaciju, samo njih dve su ispunile uslove tendera, i to “Milbauer”, koji trenutno nabavlja pasoške knjižice, i nemačka firma “Veridos”. Posebno je zanimljiva cena koju su ove firme ponudile s obzirom na to da “Milbauer” za četvorogodišnje snabdevanje pasoškim knjižicama traži 28.466.100 KM sa PDV, dok “Veridos” traži čak 53.281.800 KM, pišu Nezavisne.

Inače, “Veridos” je zajednička kompanija firmi “Giesecke & Devrient” iz Minhena i nemačke savezne štamparije “Bundesdruckerei” iz Berlina, a prema nezvaničnim informacijama, upravo je ona “favorit” određenih krugova u čijoj nadležnosti je upravo izdavanje pasoša.

– Ogroman nesrazmer u ceni između ‘Milbauera’ i ‘Veridosa’ govori da tu ima svega i da se verovatno ne radi o konkurentima, jer bi u suprotnom cena koju su ponudili bila približno ista. Sigurno je da posao štampanja pasoških knjižica vredi daleko više od 30 miliona KM, ali iz nekog interesa ‘Milbauer’ nudi da taj posao uradi za manje – ispričao je izvor “Nezavisnih”, naglašavajući da je nemoguće da bilo ko drugi osim “Milbauera” u razumnom roku, odnosno do marta naredne godine, može preuzeti posao.

Podsećanja radi, vlasti u BiH, odnosno Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmenu podataka, duže od godinu dana ne uspeva da sprovede tender za nabavku pasoških knjižica, jer po žalbama zainteresovanih kompanija Kancelarija za razmatranje žalbi nekoliko puta je poništavala ovaj postupak javne nabavke. Početkom ove godine, zbog nemogućnosti sprovođenja tendera, građani BiH na nekoliko dana ostali su bez pasoša jer IDDEEA nije uspevala u zakonom zadatom roku od mesec dana da isporuči pasoše građanima koji su ih tražili. Nakon tog problema, odnosno zastoja u izdavanju pasoša, IDDEEA je bila primorana da sprovede pregovarački postupak na kojem je sa banjalučkom kompanijom “Milbauer”, koja je i do data nabavljala pasoške knjižice, sklopila novi ugovor na godinu dana. Taj ugovor ističe u martu naredne godine i veliko je pitanje da li će se do tada završiti sadašnji postupak javne nabavke.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime