spot_img
spot_img

БиХ од марта опет остаје без пасоша?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Тендер за набавку пасошких књижица, тежак око 30 милиона КМ, поново је обустављен због жалбе француске компаније “Гемалто” и сада је већ извесно да до марта наредне године, када истиче уговор са бањалучком компанијом “Милбауер”, неће бити изабран нови стари добављач пасошких књижица.

“Гемалто” је жалбу на тендерску документацију изјавио 16. новембра ове године, а Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размену података ту жабу одбацила је пет дана касније, 21. новембра, као неблаговремену, јер наводно није изјављена у предвиђеном року.

– Жалба је након одлуке ИДДЕЕА прослеђена поново Канцеларији за разматрање жалби, која би у року од месец дана требало да да коначну оцену, односно да ли се тендер расписан у августу поново поништава или се наставља избор најповољнијег добављача – испричао је извор из ИДДЕЕА.

Упркос томе што је жалба отишла на Канцеларију за разматрање жалби, ИДДЕЕА је наставила поступак јавне набавке, и 23. новембра (четвртак), када је истекао рок за достављање понуда, закључила овај поступак, квалификујући понуде које су пристигле. Упркос томе што је неколико фирми преузело документацију, само њих две су испуниле услове тендера, и то “Милбауер”, који тренутно набавља пасошке књижице, и немачка фирма “Веридос”. Посебно је занимљива цена коју су ове фирме понудиле с обзиром на то да “Милбауер” за четворогодишње снабдевање пасошким књижицама тражи 28.466.100 КМ са ПДВ, док “Веридос” тражи чак 53.281.800 КМ, пишу Независне.

Иначе, “Веридос” је заједничка компанија фирми “Giesecke & Devrient” из Минхена и немачке савезне штампарије “Bundesdruckerei” из Берлина, а према незваничним информацијама, управо је она “фаворит” одређених кругова у чијој надлежности је управо издавање пасоша.

– Огроман несразмер у цени између ‘Милбауера’ и ‘Веридоса’ говори да ту има свега и да се вероватно не ради о конкурентима, јер би у супротном цена коју су понудили била приближно иста. Сигурно је да посао штампања пасошких књижица вреди далеко више од 30 милиона КМ, али из неког интереса ‘Милбауер’ нуди да тај посао уради за мање – испричао је извор “Независних”, наглашавајући да је немогуће да било ко други осим “Милбауера” у разумном року, односно до марта наредне године, може преузети посао.

Подсећања ради, власти у БиХ, односно Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размену података, дуже од годину дана не успева да спроведе тендер за набавку пасошких књижица, јер по жалбама заинтересованих компанија Канцеларија за разматрање жалби неколико пута је поништавала овај поступак јавне набавке. Почетком ове године, због немогућности спровођења тендера, грађани БиХ на неколико дана остали су без пасоша јер ИДДЕЕА није успевала у законом задатом року од месец дана да испоручи пасоше грађанима који су их тражили. Након тог проблема, односно застоја у издавању пасоша, ИДДЕЕА је била приморана да спроведе преговарачки поступак на којем је са бањалучком компанијом “Милбауер”, која је и до дата набављала пасошке књижице, склопила нови уговор на годину дана. Тај уговор истиче у марту наредне године и велико је питање да ли ће се до тада завршити садашњи поступак јавне набавке.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img