BiH očekuju ozbiljni problemi sa visokim vodostajem

“Ne želim širiti paniku, ali mislim da veliki dio BiH, zapadne Srbije i značajne dijelove Hrvatske očekuju ozbiljni problemi sa visokim vodostajem rijeka poput: Une, Sane, Bosne, Vrbasa, Save, pritoka Drine i Kolubare.”

Napisao je ovo Marko Čubrilo, koji ima dugogodišnje iskustvo u prognoziranju vremena, na svom Fejsbuk profilu te pozvao stanovnike našeg regiona na oprez.

– Jutarnja ažiriranja modela su nažalost samo potvrdila problematičnost i ozbiljnost situacije koje je najverovatnije pred nama. Sada oba modela vide scenario pri kojem bi u subotu uveče veća količina vlažnog i nestabilnog vazduha prešla preko Alpa, a dolaskom ove vazdušne mase nad Jadranom bi se pokrenula sekundarna ciklogeneza. Dok su juče pojedini proračuni modela, posebno ECMWF-a davali tračak nade jer su simuliraju južniju putanju ciklona što bi region poštedilo ogromne količine kiše, barem u nekoj meri, bojim se da poslije jutarnjeg ažuiranja prostora za takvu sinoptiku sada ima jako malo ili ga uošte više i nema – navodi Čubrilo.

Oba modela, dodaje, vide sporo-pokretan ciklon koji bi od naredne nedjelje pa barem do narednog četvrtka ili petka nad našim dijelom Evrope uslovljavao kruženje velike količine vlažnog i nestabilnog vazduha.

– Položaj ciklona koji bi se preko sjevernog i srednjeg Jadrana polako izmještao na sjeveroistok omogućava sistemu nerekidno povlačenje velike količine vlažnog vazduha sa Jadranskog, Jonskog i Tirenskog mora. Ta vlaga bi se u istočnoj visinskoj struji prebacivala ka regionu i posljednji put kada se nešto ovako približno desilo došlo je do katastrofalnih poplava 2014. Da budem iskren, jutarnje ažuriranje ECMWF-a me je zaista začudilo jer nisam očekivao ovako visoke akumulacije, model nad većim dijelom središnje, istočne i zapadne BiH simulira vrijednosti između 130mm i 300mm taloga, sa tom razlikom što je zonu padavina preko 200mm taloga znatno proširio, a zonu akumulacije preko 100mm proširio i nad dijelove istočne Hrvatske, zapadne i sjeverozapadne Srbije – navodi on.

Takođe, očekivana akumulacija se značajno povećala nad većim dijelom Jadrana, zapadne Hrvatske kao i nad sjeverom Srbije te većim dijelom Vojvodine.

– Ne želim ulaziti u detalje sinoptike, to sada nije toliko značajno, ono što je u ovom momentu ključno je da ljudi počnu pripreme za evakuaciju iz potenciljno ugroženih predijela. Ne žalim širiti paniku, ali mislim da veliki dio BiH, zapadne Srbije i značajni dijelovi Hrvatske očekuju ozbiljni problemi sa visokim vodostajem rijeka poput: Une, San, Bosne, Vrbasa, Save, pritoka Drine i Kolubare… Uz to treba očekivati nagla, bujična izlivanja manjih riječnih tokova u brdsko-planiskim predijelima i aktiviranje klizišta – piše Čubrilo.

Treba, savjetuje on, napraviti plan izmještanja pokretnih dobara, starijih i nemoćnih, stoke te svega što je teško stradalo 2014, kada je evakuacija naređena prekasno.

– Čak i da niste u zoni ogromne količine kiše, vodostaj rijeka koje se vodom hrane iz BiH, poput Save, će biti u naglom porastu i kada Sava ne bude mogla da primi nabujale pritoke, poput Kolubare 2014, slijedi izlivanje tih manjih rijeka. Vojvodina u Srbiji i Slavonija u Hrvatskoj za sada nisu direktno ugružene, Dunav se sigurno neće izlivati, ali Drava bi mogla predstavljati problem na istoku Slavonije. Ovi predijeli mogu da očekuju podizanje podzemnih voda, pojavu vode u garažama, podrumima, njivama i to takođe može imati ozbiljne posljedice, ali ni blizu kao one koje bi sa ovakvom količinom kiše bile neizbježne nad većim dijelom BiH. Još uvijek ima prosrora barem za smanjenje totala, tako da ne treba ulaziti u paniku jer ima još tri do četiri dana do kritičnog perioda, ali pripreme i to ozbiljne svakako preporučujem – zaključio je Čubrilo.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime