BiH nova migrantska ruta za EU

Nakon što su ranije migrantske rute koje su vodile iz Srbije preko Mađarske i Hrvatske obezbijeđene, migranti svoj spas i put u zapadnu Evropu sve više traže preko BiH, a samo u posljednjih sedam dana na graničnom prelazu Rača otkriveno je njih 15, porijeklom iz Avganistana i Pakistana.

Ilustracije radi, u cijeloj 2016. godini, od 218 pokušaja ilegalnog prelaska granice, zabilježeno je manje od 20 osoba porijeklom iz zemalja iz kojih masovno migriraju, a one su preko BiH pokušale doći do zemalja Evropske unije.

- Reklama -

“Nakon što je zapadnobalkanska ruta stavljena pod kontrolu, migranti iz Srbije sve češće ulascima u BiH pa dalje preko Hrvatske pokušavaju da dođu do zemalja Evropske unije i to za sada nije neki veliki broj, ali je činjenica da je povećan”, ispričao je izvor “Nezavisnih” blizak Graničnoj policjiji BiH.

Posljednji otkriveni slučajevi pokušaja nelegalnog ulaska u BiH zabilježeni su na graničnom prelazu Rača, kod Bijeljine, gdje su pripadnici Granične policije otkrili sedam mlađih muškaraca iz Pakistana koji su granicu pokušali preći pješke.

Dragan Kulić, šef Terenske kancelarije Sjeveroistok, rekao je da su kod njih pronađeni dokumenti koji potvrđuju da ih je nekoliko registrovano u prihvatnom centru Adaševci, kod Šida, u Srbiji, dok je kod jednog lica pronađena i potvrda o izraženoj namjeri traženja azila u Srbiji.

“U posljednjih 10 dana u Bijeljini zatečene su tri grupe migranta prilikom pokušaja ilegalnog prelaska granice i u svim slučajevima to su bili muškarci mlađe životne dobi”, rekao je Kulić.

Prema podacima Granične policije BiH, najčešći pokušaji prelaska granice u BiH dešavaju se upravo kod Bijeljine, a zabilježeni su slučajevi kod Višegrada, ali i kod Bileće i Trebinja, gdje migranti iz Crne Gore preko BiH pokušavaju da dođu do Evrope.

“Postoji povećan stepen rizika da bi eventualno ovo područje u narednom periodu moglo biti intenzivnije ugroženo nezakonitim migracijama, nakon što su ranije migrantske rute značajno obezbijeđene”, rekao je Kulić.

Da migranti ne prezaju ni od čega kako bi se dočepali zemalja EU, govori i slučaj od prije tri dana, kada su četiri Avganistanca otkrivena u kamionu iz Bugarske koji je prevozio metalne konstrukcije, a u koji su ušli tako što su prerezali carinski pečat tj. uže kojim se zavežu vrata nakon što se urade izvozni dokumenti.

Januar 2017.

5 – Sirijaca

2 – Pakistanca

2 – Iračanina


Februar 2017.

12 – Pakistanaca

5 – Avganistanaca

3 – Sirijaca

2 – Iračanina

2 – Alžirca

1 – Palestinac

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime