spot_img

БиХ напустило 1,3 милиона људи

Published:

БиХ је балканска земља с највише имиграната, а усљед одлуке Њемачке да олакша издавање радних дозвола грађанима БиХ, очекује се још више одлазака, наведено је у студији Бечког института за економске студије и Свјетске банке о стању економија западног Балкана.

“Тренд ће бити само настављен, нарочито јер је Њемачка, као главна дестинација бх. имиграната, олакшала процедуре за грађане БиХ који траже посао у тој земљи”, истакнуто је.

Осим ове њемачке одлуке, како је наведено, додатне миграције биће убрзане и због старења становништва и негативног наталитета, али и зато јер многи бх. држављани имају пасоше Хрватске.

Гледано у апсолутним цифрама, у студији је истакнуто да је БиХ од распада Југославије до данас напустило 1,3 милиона људи, што износи трећину становништва, након које слиједи Албанија са милион, па Србија са 900.000.

По земљама, осим Њемачке, грађани БиХ су углавном одлазили у Сједињене Државе, држављани Србије у Швајцарску и Аустралију, Албанци у Италију, а људи са Косова у Њемачку. Што се тиче плата у региону, најбоља ситуација је у БиХ и Црној Гори, док су најниже плате у Албанији.

“Иако је висина плата различита од земље до земље, мјерено по куповној моћи, најбоља ситуација је у Црној Гори и БиХ, док Албанија значајно заостаје за земљама региона. Све земље региона осим Албаније имају боље плате него у Бугарској, док су црногорске плате престигле ниво у Мађарској”, наведено је.

Незапосленост је, дијелом због боље економске активности и миграције, падала у свим земљама осим на Косову, и од краја 2016. до краја 2017. пала је за 169.000 људи. До највећег пада незапослености дошло је у БиХ, и износи скоро пет одсто. Са стопом од 20,5 одсто, како је истакнуто, БиХ је забиљежила најмању незапосленост у историји.

“Подаци Свјетске банке из 2017. указују да је до пада дошло у комбинацији с повећањем запослености, смањеној партиципацији радне снаге и повећаној имиграцији”, наведено је.

Такође, БиХ је једина земља у којој је дошло до смањења самозапошљавања.

Са друге стране, Србија је по бројним параметрима кад су у питање запошљавање и раст привреде у регионалном врху.

Србија има најбољу стопу раста запошљавања од 4,3 одсто, а главна подручја су индустрија, услуге, грађевинарство, медицинска индустрија и рекреациони туризам. Ако се Србији придода Косово, стопа раста дјелује још импресивније.

“Запошљавање је посебно изражено у доби између 25 и 54 године, а у цијелом региону у референтном периоду је запослено 119.000 ових категорија с највећим растом у Србији са 59.000 људи. И кад се гледа старија популација, највећи број радних мјеста отворен је у Србији”, наведено је у студији.

Србија предњачи и по стопи раста новозапослених жена – 3,7 одсто, након које слиједи Македонија са 2,1 одсто.

Србија је шампион и по броју самозапослених факултетски образованих грађана, превасходно у сектору информационих технологија, али и по смањењу незапослености међу младима, гдје је у рангу са БиХ.

 

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img