spot_img
spot_img

BiH napušta sve više stručnjaka

spot_img
spot_img

Od početka prošle godine iz BiH je otišlo 1. 410 medicinskih radnika radi posla u inostranstvu.

U BiH se školuju, ali ih BiH ne zadržava jer vlasti ne mogu napraviti sistem koji će poboljšati standard u njihovom radu i dati veće plate.

Svake godine odlazi i veliki broj ljekara, a BiH gubi mnoštvo stručnjaka. U Unsko-sanskom kantonu se generacije školuju samo za odlazak, jer mladi već u tinejdžerskim godinama smatraju da će im u drugim zemljama svijeta biti bolje.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u prošloj godini su posredovali u zapošljavanju 1.079 medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom u inostranstvu.

Dodajte još broj onih s višim obrazovanjem i koji se nisu zaposlili putem ove institucije. Predsjednik Komore medicinskih sestara-tehničara Kantona Sarajevo Sead Džomba kazao je kako BiH poklanja obrazovane i stručne kadrove.

Migracija medicinskih radnika traje odavno, ali sada je drugačije, jer ne školujemo mlade prema potrebama tržišta, već se pravi klasična hiperprodukcija. Poslodavci, ministri i vlade trebaju održavati godišnje tematske sastanke kako bi riješili koliko je potrebno ovog kadra na tržištu. S druge strane, naši normativi i standardi nisu dobri i nisu usklađeni s EU, pogotovo kada govorimo o broju pacijenata na medicinsku sestru i pojedina teška odeljenja, rekao je Džomba.

Osim onih koji odlaze odmah nakon obrazovanja, tu je i kadar koji ima kliničko iskustvo, s mnogo godina rada i truda, a upravo takve jedva čekaju zemlje EU.

Nisu uložili ni centa, a dobili su formirane stručnjake koji odmah mogu početi raditi. Da biste obrazovali jednog stručnjaka u medicini potrebno je i do 100.000 evra, a mi ih poklonimo. Odlaze trbuhom za kruhom jer ovde nisu riješeni uslovi, primanja su niska, a medicinski radnici su prezaduženi i samim tim su prinuđeni da odlaze van BiH. Plate su mizerne, pogotovo kada gledate razliku po kantonima, naglasio je Džomba.

Ista situacija je i s ljekarima. Manjak kadra u porodičnoj medicini prisutan je u svim kantonima, a najizraženiji je u Livanjskom, Srednjobosanskom i Unsko-sanskom. Bolnice u RS u posljednjih godinu i po napustila su ukupno 193 zdravstvena radnika i to 21 ljekar i 172 medicinske sestre i tehničara, pišeKlix.

Procjenjuje se da u BiH nedostaje više od 3.000 ljekara te da će se zbog konstantnog odliva kadra BiH za nekoliko godina naći u nezavidnoj situaciji, a ovaj nedostatak se već osjeća i stvara probleme u zdravstvenim ustanovama.

Ipak, do sada nije mnogo toga urađeno da bi se situacija promijenila i zaustavilo poklanjanje pameti i znanja drugim zemljama.

 

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img