spot_img

БиХ: Најтраженији продавачи и конобари, најплаћенији програмери

Published:

У посљедње три године забиљежен је константан пораст броја радних мјеста и како показују анализе портала posao.ba за 2017. годину, најтраженији су продавачи, конобари и фризери.

Како је саопштено на данашњој конференцији компаније Колектив/Posao.ba у Сарајеву, конкурси за послове се највише расписују у највећим градовима БиХ. Највећа понуда послова је на подручју Сарајева (37,9 одсто), што представља раст од 7,9 одсто у односу на исти период прошле године, слиједи Бањалука с удјелом од 10,3 одсто, а затим Тузла и Мостар са по 7,9 одсто удјела.

Према броју објављених позиција, у првој половини 2017. године повећана је потражња за фризерима, конобарима и продавачима. Међу 10 најтраженијих занимања у овој години налазе се још цалл-агент, комерцијалиста, програмер, кувар, стјуардеса, возач и заштитар, а најплаћенија занимања у овој категорији у прва три мјесеца су програмер (1.350 КМ) и комерцијалиста (800 КМ), док су се за остала најтраженија занимања плате кретале од 500 до 550 КМ.

Највише конкурса расписује се у категоријама комерцијале, образовања, занатских услуга, угоститељства, економије, грађевинарства и информатике, а вјештине на којима послодавци инсистирају су познавање страних језика (највише је тражен енглески језик), познавање рада на рачунару и посједовање возачке дозволе.

“Све већи број страних компанија разматра регрутацију квалификоване радне снаге из БиХ, а посебно младих људи који познају стране језике, што се посебно односи на енглески, њемачки, али и талијански језик”, рекла је директорица операција компаније Колектив Мерсиха Мехић.

У току године забиљежена је континуирана потрага за медицинским особљем с мјестом рада у Њемачкој, а највећи број других оглашених позиција у иноземству се односио на позиције у сектору услуга подршке клијентима у Чешкој. Тако је од почетка године већ 500 кандидата прошло интервју, а њих 30-ак је већ запослено.

“Упоредили смо број објављених послова за протекле три године и увидјели да број радних мјеста биљежи континуиран раст од 10 одсто годишње”, нагласила је водитељица пројеката компаније Колектив Нермана Ајановић.

 

 

 

 

(glassrpske.com)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img