BiH: Najmlađa djevojčica u drugom stanju sa 12 godina

Od završetka rata u BiH do 2014. godine 148 devojčica, pre nego što su proslavile 15. rođendan, postale su majke, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Iako nema zvanične statistike desetak devojčica svake godine u BiH donese na svet dete, ali je broj maloljenitničkih trudoća, kažu stručnjaci daleko veći i meri se u stotinama.

- Reklama -

Od 3.674 obavljena porođaja u 2014. godini na UKC Tuzla, čak 118 porodilja ili 3,2 odsto bile su maloletnice.

Nije retkost da se mora vršiti abortus u poodmaklom stadiju trudnoće, što je jako rizično po zdravlje.

Neki od najpoznatijih slučajeva maloletničkih trudnoća su kada je devojčica iz Tuzle, učenica Osnovne škole, koja ima tek nešto više od 12 godina, dovezena prošle godine u Univerzitetsko-klinički centar Tuzla u poodmaklom stadiju trudnoće.

Dovezla ju je majka tražeći od lekara Ginekološko-akušerskog odela da urade abortus.

Odmah po prijemu deteta, lekari UKC obavestili su MUP TK o ovom šokantnom i do sada u Tuzli nezapamćenom slučaju.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona odmah je pokrenulo istragu, a priveden je S. K. (21) iz Tuzle, za kojeg se sumnja da je održavao seksualne odnose s devojčicom i da je on otac deteta.

U prvoj izjavi policiji, prema informacijama kojima raspolaže Tužilaštvo TK, devojčica je, navodno, rekla da je sa S. K. dobrovoljno stupila u seksualni odnos. Lekari iz UKC su rekli da ni oni s najviše lekarskog iskustva ne pamte ovakav slučaj.

– Bilo je i porođaja devojčica od 15 ili 16 godina, prekida trudnoća sa 16 ili 17, ali ovakvo nešto niko ne pamti – izjavili su lekari sa UKC Tuzla.

Šef Ginekologije brčanske bolnice Slavko Nikić, potvrdio da se 2014. na tom odeljenju porodila 13-godišnja Romkinja iz Modriče.

– Primljena je kada su trudovi već krenuli i mi smo, u skladu s procedurama u takvim slučajevima, carskim rezom uspešno obavili porođaj. Beba je bila teška 2,7 kilograma, a i majka i ona su dobro – rekao je tada Nikić.

Majka ove devojčice Kada Ferhatović rekla je da je njenja kćerka bila udata, te da je srećna što je dobila unuče.

Četrnaestogodišnja devojčica sa područja Tuzlanskog kantona najmlađa je porodilja na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla u 2015. godini.

Na porodiljski sto bukvalno je stigla iz školske klupe, ali nije jedina koja je u prošloj godini postala majka, a da nije stekla punoletstvo.

Specijalista za ginekologiju i akušerstvo  Suada Tinjić u ginekološkoj poliklinici „Korak do života“,kaže kako je procenat od 3 ili 4 odsto maloletnih porodilja sam po sebi strašan.

– Godinama imamo izražen problem sa prilično velikim procentom maloletnih devojaka koje rađaju neželjenu i neplaniranu decu. Takve trudnoće su izuzetno rizične, jer devojčice ili devojke, u ginekološkom smislu, nisu još uvek formirane, a nisu ni psihofizički spremne za majčinstvo. Sretno detinjstvo je onog deteta koje se rađa na radost oba roditelja – ističe ona, piše novi.

Sarajevski sociolog Jusuf Žiga potcrtava da se radi o neuobičajenoj pojavi za savremeno doba, ali da ako se već dese, treba im pristupiti na veoma ozbiljan način da se ne bi desilo nešto još tragičnije i za majku i za dete.

 

 

 

(blic.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime