spot_img
spot_img

БиХ једна од убједљиво најсиромашнијих држава у Европи

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

БиХ је по сиромаштву, раме уз раме са Албанијом, лани заузела претпосљедње мјесто на листи укупно 37 земаља Европе, показују подаци Еуростата из јуна ове године.

Ријеч је о 28 држава чланица ЕУ, три чланице ЕФТА-е, пет земаља кандидата за чланство у ЕУ и БиХ као потенцијалном кандидату за чланство у овој унији.

На самом дну су, према подацима Еуростата, становници Албаније, чија је куповна моћ 29 одсто, док куповна моћ грађана БиХ износи 32 одсто просјека ЕУ. С друге стране, стварна индивидуална потрошња по становнику према стандарду куповне моћи у БиХ је прошле године износила 42 одсто просјека ЕУ.

Подсјетимо, у БиХ око 30.000 грађана преживљавају захваљујући једном оброку из јавне кухиње, док многи опстају захваљујући храни коју налазе по контејнерима.

У овој држави сваке вечери њен сваки шести становник заспи гладан, а то је армија оних који преживљавају са три марке дневно.

Најновији подаци Еуростата показују да је у 2017. години Ирска забележила други највиши ниво БДП-а по глави становника са 84 одсто куповне моћи, што је изнад просјека ЕУ, с само је Луксембург изнад ње.

 

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img