BiH jedina u regionu nema 4G mrežu, evo i zašto

Građani i privrednici BiH još čekaju na uvođenje mobilne mreže četvrte generacije, koja je u svijetu počela da se koristu još prije 7 godina.

Mobilnu mrežu 4G, koja korisnicima omogućava brzinu pristupa internetu preko računara i pametnih telefona do 100 megabajta u sekundi, koriste sve zemlje regiona, osim BiH.

- Reklama -

– Riječ je o enormno bržem prenosu informacija, podataka i slike. Štete nisu male ni za državu, koja bi naplatom licenci za korištenje 4G mreže ubirala milione maraka, ni za privredu, koja bi korištenjem ove mreže mogla ubrzati protok informacija i olakšati poslovanje, niti za građane, koji skupo plaćaju pametne telefone upravo zbog ugrađenog takozvanog LTE prijemnika za 4G mrežu, a koji ne mogu da koriste – ocjenjuju u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Čekaju Savijet ministara

Nadležni uvjeravaju da provode sve aktivnosti kako bi što prije bila uvedena 4G mreža.

– Obezbjedili smo neophodni radio frekventni spektar, koji se sada može staviti u upotrebu, nakon što je Savjet ministara BiH usvojilo Politiku sektora elektronskih komunikacija – kažu u Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH.

U Ministarstvu komunikacija i transporta BiH ističu kako je planirano da Savjet ministara BiH, na prijedlog RAK, do decembra 2017. donese odluku o izdavanju LTE dozvola licenciranim mobilnim operatorima u BiH, cijeni, načinu i postupku plaćanja dozvola, kao i namjeni uplaćenih sredstava.

– Do tada je potrebno stvoriti sve tehničko-tehnološke preduslove za uvođenje 4G tehnologije – kažu u ovom ministarstvu.

Operateri igraju na sigurno

Dobijanje LTE dozvola zahtjeva visoke investicije, koje će morati da obezbjede telekom operateri.

Srđan Rajčević, direktor Agencije za informaciono društvo RS, kaže da uvođenje 4G servisa za svakog operatera mobilne telefonije znači i veće ulaganje u infrastrukturu.

– Iako 4G već postaje standard u zemljama u okruženju, domaći operateri sa značajnom tržišnom snagom, kako ih definiše Zakon o komunikacijama, na ovaj korak se ne odlučuju zbog položaja koji im garantuje stabilne prihode sa minimalnim ulaganjima. Vjerovatno da se uprave ovih operatera rukovode ovom logikom, što je potpuno legitimno, posmatrajući iz ugla poslovnog interesa, iako se korisnicima pruža znatno lošija usluga u odnosu na korisnike u drugim zemljama – ističe Rajčević.

Veća brzina i bolja pokrivenost

Srđan Rajčević naglašava da 4G mreža donosi veću brzinu protoka koja postaje neophodna za većinu svakodnevnih aktivnosti prosječnog korisnika, veću i bolju pokrivenost signalom, te mnoštvo novih, IP baziranih servisa koji nisu dostupni na mrežama ranije generacije.

 

 

 

(blic.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime