spot_img
spot_img

БиХ једина у региону нема 4Г мрежу, ево и зашто

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Грађани и привредници БиХ још чекају на увођење мобилне мреже четврте генерације, која је у свијету почела да се користу још прије 7 година.

Мобилну мрежу 4Г, која корисницима омогућава брзину приступа интернету преко рачунара и паметних телефона до 100 мегабајта у секунди, користе све земље региона, осим БиХ.

– Ријеч је о енормно бржем преносу информација, података и слике. Штете нису мале ни за државу, која би наплатом лиценци за кориштење 4Г мреже убирала милионе марака, ни за привреду, која би кориштењем ове мреже могла убрзати проток информација и олакшати пословање, нити за грађане, који скупо плаћају паметне телефоне управо због уграђеног такозваног ЛТЕ пријемника за 4Г мрежу, а који не могу да користе – оцјењују у Спољнотрговинској комори БиХ.

Чекају Савијет министара

Надлежни увјеравају да проводе све активности како би што прије била уведена 4Г мрежа.

– Обезбједили смо неопходни радио фреквентни спектар, који се сада може ставити у употребу, након што је Савјет министара БиХ усвојило Политику сектора електронских комуникација – кажу у Регулаторној агенцији за комуникације БиХ.

У Министарству комуникација и транспорта БиХ истичу како је планирано да Савјет министара БиХ, на приједлог РАК, до децембра 2017. донесе одлуку о издавању ЛТЕ дозвола лиценцираним мобилним операторима у БиХ, цијени, начину и поступку плаћања дозвола, као и намјени уплаћених средстава.

– До тада је потребно створити све техничко-технолошке предуслове за увођење 4Г технологије – кажу у овом министарству.

Оператери играју на сигурно

Добијање ЛТЕ дозвола захтјева високе инвестиције, које ће морати да обезбједе телеком оператери.

Срђан Рајчевић, директор Агенције за информационо друштво РС, каже да увођење 4Г сервиса за сваког оператера мобилне телефоније значи и веће улагање у инфраструктуру.

– Иако 4Г већ постаје стандард у земљама у окружењу, домаћи оператери са значајном тржишном снагом, како их дефинише Закон о комуникацијама, на овај корак се не одлучују због положаја који им гарантује стабилне приходе са минималним улагањима. Вјероватно да се управе ових оператера руководе овом логиком, што је потпуно легитимно, посматрајући из угла пословног интереса, иако се корисницима пружа знатно лошија услуга у односу на кориснике у другим земљама – истиче Рајчевић.

Већа брзина и боља покривеност

Срђан Рајчевић наглашава да 4Г мрежа доноси већу брзину протока која постаје неопходна за већину свакодневних активности просјечног корисника, већу и бољу покривеност сигналом, те мноштво нових, ИП базираних сервиса који нису доступни на мрежама раније генерације.

 

 

 

(blic.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img