BiH izveze kilogram mesa, uveze osam

Za sedam mjeseci ove godine u BiH je uvezeno meso vrijedno više od 262,5 miliona KM, dok je izvoz u istom periodu jedva premašio 30,2 miliona maraka, što je prema riječima proizvođača domaću proizvodnju dovelo na ivicu propasti.

Da BiH uvozi na tone mesa, a izvozi na kašičicu potvrđuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH prema kojima je od januara do kraja jula na domaće tržište stiglo 44,5 miliona kilograma mesa, dok je u istom periodu iz BiH na inostrana tržišta plasirano svega 5,7 miliona kilograma mesa. Iz toga proizilazi da na svaki izvezeni kilogram uvezemo skoro osam kilograma mesa.

- Reklama -

Podaci UIO pokazuju da je BiH za sedam mjeseci ove godine najviše uvezla goveđeg mesa i to 16,4 miliona kilograma, čija je vrijednost 136,1 milion maraka. Na drugom mjestu je uvoz svinjetine, jer je na domaće tržište tokom ove godine iz inostranstva stiglo 8,7 miliona kilograma tog mesa, u vrijednosti većoj od 39,6 miliona maraka.

Podaci pokazuju da je BiH u tom periodu na strano tržište plasirala 5,7 miliona kilograma mesa, u vrijednosti većoj od 30,2 miliona maraka. Najviše se izvozilo meso patke, guske, ćurke.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u RS Mišo Maljčić rekao je za “Glas Srpske” da se na tržištu nalazi 90 odsto uvoznog mesa.

– U Srpskoj nikad manji tov nije bio, a uvoz je toliko uzeo maha da proizvodnja gubi smisao. Osim toga, stočni fond je veoma pao, da se više ne može pronaći prase za pečenicu – rekao je Maljčić. Cijena prasića po kilogramu žive vage, kako kaže, kreće od 3,20 KM plus PDV, te na pijacama do 4,20 KM.

– Mahom ljudi traže da im se zakolje i istranžira meso pa spremaju za zamrzivač, tako se radilo i prije desetak godina – kazao je Maljčić.

Da se osjeti kriza, potvrđuju i u mesnicama širom Srpske gdje ističu da im je promet pao za oko 30 odsto i da građani gledaju u svaki gram.

– Najviše se traži svinjetina koja je najjeftinija. Svinjsko meso je malo poskupjelo u odnosu na lani pa krmenadla i plećka koštaju deset KM, but 11, dok je vješalica 12 KM – kazali su u banjalučkoj “Mesnici kod Laze”, dodajući da kod njih nema mesa iz uvoza.

I na jugu Srpske najtraženije je svinjsko meso što su potvrdili u mesnici “Rogan” iz Trebinja.

– Svinjetina je povoljnija od junetine i teletine. Građani kupuju manje količine nego prije, osjeti se da je opao posao i da je kriza – kazali su u ovoj mesnici, dodajući da se tokom ljeta najviše kupuje meso za roštilj.

Prošla godina

Podaci UIO BiH pokazuju da je BiH tokom cijele prošle godine uvezla 83,7 miliona kilograma mesa u vrijednosti od 398,3 miliona maraka, a i tada je prednjačilo goveđe meso.

– Kada je riječ o izvozu, tokom 2021. na strano tržište plasirano je 7,7 miliona kilograma mesa, vrijednog od 32,4 miliona maraka – pokazuju podaci UIO.

 

 

 

(glassrpske.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime