spot_img
spot_img

БиХ и Хрватска потписале споразум о реконструкцији моста Брчко – Гуња

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Министар комуникација и саобраћаја Босне и Херцеговине Един Форто и потпредсједник Владе и министар мора, промета и инфраструктуре Републике Хрватске Олег Бутковић потписали су у уторак у Сарајеву споразум између Вијећа министара БиХ и Владе Хрватске о реконструцији моста Брчко – Гуња, јавља Анадолија.

Мост Брчко – Гуња на ријеци Сави изграђен је још у вријеме Аустроугарске, а због дотрајалости преко тога објекта је ограничен теретни саобраћај. Власти БиХ и Хрватске усугласиле су се да ће заједнички одржавати мостове.

Подједнако финансирање

Министар комуникација и саобраћаја Босне и Херцеговине Един Форто изјавио је да ће радови на реконструкцији моста Брчко – Гуња требали почети до краја сљедеће године и да у наредном периоду слиједи фаза пројектовања.

Поручио је да је да ће реконструкцију поменутог моста подједнако финансирати Босна и Херцеговина и Хрватска, али није тачан износ ће бити познат када биде завршено пројектовање и набавка.

Двојица министара разговарали су и о сарадњи на изградњи цестовне инфраструктуре и на реконструкцијама мостова.

– Први сљедећи мост је Нови Град-Двор, затим мост из Орашја и имамо још неколико пројеката који су сазрели да брзо крену. Разговарали смо и о брзој цести која ће повезати Хрватску с Унско-санским кантоном. Брза цеста ће силазити кроз централну Босну, кроз Јајце, према Травнику и Сарајеву. То је коридор који даље од Сарајева иде према Подгорици. То је коридор који ћемо заједничким покушати уписати у мрежу европских коридора, који након што се упише у мрежу може добити значајно финансирање и повлачења средстава из фондова Европске уније – рекао је Форто.

Такођер су разговарали су и о жељезничкој инфраструктури, с фокусом на реконструкцију Унске пруге.

– Договорили смо да ускоро кренемо у пројектовање реконструкције Унске пруге. То је пруга која 80-их година била једна од најмодернијих у регији. Сада је запуштена и потребна јој је реконструкција. Кренут ћемо у израду пројекта, а онда ћемо заједно ћемо тражити финансирање за реконструкцију те пруге – рекао је Форто.

Хитно кренути у реализацију

Министар мора, промета и инфраструктуре Републике Хрватске Олег Бутковић додао је да је мост Брчко – Гуња у веома лошем стању и да ће Хрватске цесте кренути хитно у реализацију пројекта.

– Расписат ће се натјечај за пројект обнове моста. Сљедеће године физички почиње обнова моста – рекао је Бутковић, најавивши да је осим тога спреман и нацрт споразума за гранични мост Нови Град – Двор.

Оба министра су изјавила да ће учинити све да се у скорије вријеме успостави жељезничка линија између Сарајева и Загреба.

– Ми смо у Хрватској у обнови жељезничке инфраструктуре, будући да смо аутоцестовну инфраструктуру углавном изградили. Изградили смо већину зрачних лука, поморских. Сада је десетљеће жељезница. То су велики пројекти и велика улагања – рекао је Бутковић, додавши и да је Унска пруга веома битна за Хрватску и њене луке.

Потписивању споразума претходио је билатерални састанак делегација двију земаља у згради Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине.

 

 

(agencije)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img