spot_img
spot_img

БиХ гради мостове који ничему не служе

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Босна и Херцеговина неспособна је за реализацију било каквих инфраструктурних пројеката, а у прилог томе иде и чињеница да ће БиХ ускоро имати два изграђена моста која је повезују са Србијом и Хрватском, а која због непостојања граничних прелаза неће бити у функцији.

“То је лудост. Задужујемо се огроман новац за пројекте који не служе ничему, а да не говоримо да не доносе никакву економску корист. Све радимо на силу и градимо политички да бисмо задовољили Србе, Хрвате или Бошњаке у БиХ, а што ти пројекти немају смисла – ником ништа. Нема планова, нема стратегија, све се ради политички и то је један хаос”, рекао је за “Независне” Шевал Ковачевић, вјештак саобраћајне струке.

Иначе, ускоро ће бити завршен мост на Сави код Свилаја, који је и један од најважнијих пројеката на коридору 5ц, али још ни на видику нема граничног прелаза, због чега мост неће бити у функцији и неће служити ничему без обзира на то што је коштао мало мање од 54 милиона КМ.

Практично ће с мостом код Свилаја који спаја БиХ и Хрватску бити иста ситуација као што је с мостом “Братољуб”, који спаја Братунац и Љубовију, односно БиХ и Србију. Тај мост изграђен је прије двије године и још није у функцији јер не постоји гранични прелаз.

И у једном и у другом случају гранични прелаз треба да изгради Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, међутим у суштини све кочи Савјет министара БиХ, који треба да обезбиједи новац.

У случају моста између Братунца и Љубовије недостаје три милиона. Извођач радова за градњу граничног прелаза је изабран, али с њим још није потписан уговор јер УИО то неће да учини док не обезбиједи сав новац, а са друге стране Савјет министара БиХ неће да обезбиједи тај новац јер тврди да није усвојен буџет за ову годину у којем су та средства планирана.

Три милиона КМ за овај пројекат тражило је и Предсједништво БиХ својим закључком, међутим и на ово су се оглушили у Савјету министара. Када је ријеч о мосту код Свилаја, ту је тендер расписан, али још није изабран извођач радова, јер су све понуде за тај посао на око 20 милиона КМ, а планирано је да он кошта око 13 милиона. Из УИО БиХ неколико пута су истакли да кашњење у реализацији пројеката није до њих већ до Савјета министара БиХ, који мора да обезбиједи новац за такве ствари.

“Лоше се планира и имамо то што имамо. Радимо неке парцијалне ствари и то је да те бог сачува”, рекао је Ковачевић.

Када је у питању мост “Братољуб”, који је завршен прије двије године, а још није у функцији, званичници Србије, која је својим новцем градила тај мост, неколико пута су апеловали на Босну и Херцеговину и Савјет министара да се пројекат оконча, међутим још ништа.

Незваничне информације говоре да у најбољем случају мостови неће бити у функцији прије половине 2021. године, али и то је под условом да у наредних неколико дана Савјет министара БиХ пронађе десет милиона КМ за наставак оба пројекта, што је мало вјероватно.

“Ми чинимо све напоре да пројекте из своје ресорне надлежности доведемо до краја и у складу с предложеним роковима. Очигледно други нивои власти нису довољно ефикасни да испрате ентитете”, рекли су нам у Министарству саобраћаја и веза Републике Српске.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img