BiH godišnje izveze puževa za više od 12 miliona KM

Iz BiH je u toku prošle godine na tržište EU izvezeno puževa u vrijednosti od 12,6 miliona maraka.

Ako se ovaj rezultat posmatra u odnosu na 2016. godinu, zabilježen je pad vrijednosti, jer je prije dvije godine on iznosio 15 miliona KM, rečeno je za Faktor iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

- Reklama -

U posljednje dvije godine, zahvaljujući ravnopravnom položaju, kojeg u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), imaju proizvodi iz BiH na evropskom tržištu, kao i dozvolama o ispunjenosti evropskih standarda, izvoz prehrambenih proizvoda iz BiH na tržište EU porastao je za oko 15 odsto, prema podacima Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Tako je ukupna vrijednost prehrambenih proizvoda, koje je BiH 2016. godine izvezla na tržište EU bila blizu 257 miliona KM, dok je prošle godine ona narasla na 295,5 miliona maraka.

U EU izvozimo voće, povrće, žitarice, proizvode bazirane na žitaricama, ribu, mlijeko, kafu, čaj, začine i drugo.

Takođe, ostvaren je i rast izvezenih količina u protekle dvije godine i to sa 180.000 tona, na više od 226.000 tona proizvoda.

Ako se posmatra prema vrstama proizvoda, najviše smo izvozili voće, a ukupna vrijednosti izvoza voća u prošloj godini iznosila je oko 59,5 miliona maraka. Vrijednost izvoza grupe proizvoda koju čine pića, alkohol i sirće na tržište EU je 48 miliona KM, a za njima slijede proizvodi bazirani na žitaricama, sa blizu 35 miliona maraka ostvarenog izvoza.

Ako se posmatraju pojedinačni proizvodi, u toku prošle godine smo najviše izvezli smrznute maline, u vriujednosti od 33,7 miliona maraka. Za ovim proizvodom slijedi voda, u iznosu od 25,8 miliona KM, keksi sa 21,2 miliona maraka, te izoglukoza sa 18,9 miliona KM. Nakon ova četiri proizvoda slijedi spomenuti izvoz puževa.

Zanimljivo je da su, po vrijednosti izvoza, iza puževa ostali proizvodi koji se u BiH smatraju dijelom tradicije, kao što su šljive i mlijeko.

 

 

 

 

 

 

(srpskainfo.con)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime