spot_img
spot_img

БиХ друга у свијету по броју умрлих од короне, испред нас је само Мађарска

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Босна и Херцеговина налази се на неславном другом мјесту у свијету, према подацима Worldmeters-a, по броју смртних случајева од короне на 1.000.000 становника. Испред наше државе је само Мађарска.

У БиХ је од проглашења пандемије у свијету до данас регистровано 9.150 преминулих особа којима је раније потврђено присуство коронавируса.

Од фебруара прошле године до данас укупно је регистровано 203.391 заражених особа. Треба истаћи да се у статистици воде само особе које су преминуле у болницама.

Према статистици странице Our World in Data која слиједи податке Универзитета Џон Хопкинс наша држава тренутно има 5,53 смртна исхода на милион становника, а за вријеме вала короне у марту ове године биљежили смо чак и 23,64 смртна исхода на милион људи.

Стопа смртности у односу на број заражених особа у БиХ је највећа у Републици Српској. Од 63.774 случаја преминуло је 3.558 особа, док је у Федерацији БиХ преминуо 5.201 пацијент од 121.438 потврђених зараза коронавирусом. У Брчко дистрикту преминулое су 322 особе од 5.748 заражених.

Што се тиче неславне листе Worldmeters-a, на првој мјесту је Мађарска са 29.560 умрлих од 802.346 потврђених случајева. Иза БиХ, на трећем мјесту је Чешка Република (1.658.092 потврђених случајева и 30.028 преминулих).

Даље слиједе Гибралтар, Сан Марино, Сјеверна Македонија, Бугарска, Црна Гора, Словачка, Белгија, Бразил, Словенија, Италија, Перу, Хрватска, Пољска, Велика Британија, Сједињене Америчке Државе, Мексико…

На сву срећу, епидемиолошка ситуација у БиХ је стављена под контролу, а надлежни апелују на све грађане да се придржавају прописаних мјера иако су многе од њих ублажене.

Лијепо вријеме и мали бројеви заражених не би смјели заварати никога јер опасност од новог вала засигурно вреба иза ћошка. То смо најбоље видјели током новембра прошле и у марту ове године.

Треба истаћи да власти у БиХ још нису успјеле осигурати довољан број вакцина да би се кренуло у масовну имунизацију становништва.

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img