spot_img
spot_img

БиХ добила кандидатски статус за чланство у ЕУ

spot_img
spot_img

Босна и Херцеговина напокон је добила кандидатски статус за чланство у Европској унији, али мора испунити још бројне услове да би постала пуноправна чланица европске породице земаља.

Да БиХ додијеле статус кандидата, одлучили су лидери ЕУ на данашњем самиту Европског савјета.

Одлуку о додјели кандидатског статуса за БиХ су, подсјетимо, већ донијели министри за Европу на састанку који је одржан 13. децембра.

Европска комисија је за БиХ у октобру препоручила статус кандидата за пуноправно чланство у ЕУ, уз очекивање да ће се испунити осам услова, а то је да ће, примјера ради, приоритетно усвојити измјене у постојећем Закону о Високом судском и тужилачком савјету, усвојити закон о Високом судском и тужилачком савјету и усвојити закон о судовима БиХ.

Осим тога, БиХ мора донијети и закон о спречавању сукоба интереса, предузети одлучне кораке за јачање превенције и борбе против корупције и организованог криминала, те одлучно унаприједити рад на обезбјеђивању ефикасне координације на свим нивоима капацитета управљања границом, као и обезбеђивању функционисања система азила.

Притом, БиХ треба да обезбиједи забрану тортуре, посебно успостављањем националног превентивног механизма против тортуре и злостављања, те да гарантује слободу изражавања и медија и заштиту новинара, посебно осигуравањем одговарајућег судског поступања у случајевима пријетњи и насиља над новинарима и медијским радницима.

Један од услова је и да БиХ обезбиједи резултате у функционисању на свим нивоима механизма координације о питањима ЕУ, укључујући развој и усвајање националног програма за усвајање правне тековине ЕУ.

Подсјетимо, БиХ је потенцијални кандидат за учлањење још од 2003. године, а званичан захтјев за чланство предала је у фебруару 2016. године.

Иначе, статус државе кандидата један је од корака у процесу приступања ЕУ и претходи отварању преговора о приступању. Према досадашњој пракси, статус се може додијелити држави када је остварила одређени напредак у испуњавању критеријума за чланство, али недовољан за отварање преговора о приступању. Преговори крећу када се чланице ЕУ на састанку Европског савјета једногласно усагласе о почетку.

Европска комисија је измијенила методологију за будућа проширења, а оних првобитних 14 приоритета је донекле преиначено у осам ставки, уз обавезу да и остали задаци буду ријешени у скорије вријеме да би БиХ стекла статус, односно била ближе и отварању преговарачког процеса.

Ситуација се, даље, у корист БиХ и напретка на европском путу окренула првенствено због рускоукрајинског сукоба, због којег су и Украјина и Молдавија готово преко ноћи добиле статус кандидата, иако нису биле у озбиљнијој игри за то.

Статус кандидата имају и Албанија, Сјеверна Македонија, Црна Гора, Србија и Турска. Посљедње проширење било је 2013. године, када је Хрватска постала пуноправан члан ЕУ.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img