spot_img
spot_img

БиХ чека даљи раст броја заражених

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Број новозаражених у БиХ од почетка ове седмице је у благом порасту, а судећи према ријечима инфектолога може се очекивати да се овај тренд настави и у наредним седмицама.

Према подацима Завода за јавно здравство ФБиХ и Института за јавно здравство РС, највећи број новообољелих, у посљедња четири дана, забиљежен је јуче, када су на вирус корона биле позитивне 44 особе, док је најмањи број регистрован у понедјељак, када је новообољело 13 особа.

У БиХ су у сриједу регистроване 43 новозаражене особе, а у уторак је на вирус корона било позитивно 28 особа.

Тако је у Републици Српској јуче забиљежено 10 нових случајева заразе ковидом-19, и то двије особе су новообољеле у Бијељини и Требињу, и по једна особа у Бањалуци, Добоју, Источном Сарајеву, Приједору, Српцу и Челинцу.

У ФБиХ тај број је јуче износио 34, док у Брчко дистрикту од почетка ове седмице није забиљежен ниједан нови случај заразе.

Иако је број новозаражених у порасту посљедњих дана, број смртних случајева је током цијеле седмице низак, те тако у посљедња два дана није забиљежен нити један смртни случај код особа које су позитивне на вирус корона.

У понедјељак и уторак ове седмице регистрована су по два смртна случаја, што значи да је ове седмице, до данас, регистровано укупно четири смртна случаја у БиХ.

Да ће се тренд повећања броја обољелих наставити и у седмицама што долазе за “Независне новине” потврдио је Еднан Дрљевић, инфектолог из Опште болнице “Абдулах Накаш” Сарајево, који истиче да ће делта сој вируса корона нажалост додатно убрзати пренос вируса међу популацијом.

“Сигурно је да ће број новозаражених расти, посебно јер имамо већи број невакцинисаних људи, а с друге стране раније вакцинисаним који су били заштићени од алфа соја вируса корона процентуално заштита против делта соја опада”, рекао је Дрљевић.

Појаснио је да је делта сој ефикасност вакцина спустио на 40 до 60 одсто.

“Можемо очекивати да ће се и међу вакцинисанима јавити већи број заражених, али је ипак вакцинација добра јер они лакше преболују ковид-19”, казао је Дрљевић.

Када је ријеч о броју хоспитализованих, према подацима Института за јавно здравство РС, у Српској је тај број тренутно 36 особа на болничком лијечењу.

“У Универзитетском клиничком центру Републике Српске (УКЦ РС) хоспитализовано је 17, а у осталим болницама 19 особа”, навели су у Институту за јавно здравство РС.

Додали су да се на респиратору налазе двије особе, и то у УКЦ РС.

Ненад Стевандић, замјеник генералног директора Универзитетског клиничког центра РС, у разговору за “Независне новине” је рекао да је најважније да у овом периоду нема велики број особа са тежим симптомима ковида-19.

“Због тога немамо ни велики број особа са тешким обликом болести, као ни велики број хоспитализованих пацијената”, закључио је Стевандић.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img