spot_img
spot_img

БиХ ће директно набављати “Фајзерове”, руске и кинеске вакцине

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

БиХ ће кренути у директну набавку “Фајзерових”, руских и кинеских вакцине вакцина против вируса корона.

Да се крене у директну набавку од произвођача договорили су на данашњем састанку предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија и премијери Српске и ФБиХ Радован Вишковић и Фадил Новалић.

Тегелтија је истакао да је на састанку сумирано то колико је БиХ спремна за почетак вакцинације грађана те су разговарали о потешкоћама које су се јавиле у два механизма набавке вакцина.

– Схватајући да очигледно постоји проблем у механизмима “Ковакс” и ЕУ, опредијелили смо се да кренемо и у процес директних набавки вакцина са њиховим произвођачима. Покренућемо тај процес са “Фајзером” и руским произвођачем и као и произвођачем вакцина из Кине – рекао је Тегелтија.

Ентитети и дистрикт Брчко ће сутра исказати своје потребе за овакве врсте вакцина изван оних потреба исказаних у постојећим механизмима након чега ће се кренути у набавку истих.

Тегелтија је подсјетио да је цјелокупни износ новца уплаћен, али да још нема испоруке, иако је било планирано да вакцинација крене крајем првог квартала ове године.

– Добро је да се у свијету вакцина појавило раније него што се очекивало и да су многе земље почеле са вакцинацијом, али то што није добро јесте да ни један нити други систем снабдијевања вакцина, који је потписала БиХ, у овом тренутку није почео да дистрибуише те вакцине – оцијенио је Тегелтија.

Он је поручио да ће данас, након састанка у Бриселу, бити јаснија ситуација када је ријеч о роковима доласка вакцина у систему заједничке набавке ЕУ.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да Република Српска, путем Компезационог фонда, има обезбијеђен новац за набавку вакцина против вируса корона, при чему је већ аплицирала за набавку руских вакцина довољних за имунизацију 200.000 грађана.

Вишковић је изјавио новинарима у Сарајеву да у процесу набавке вакцина треба радити заједно са ФБиХ, истичући да ентитетске владе ни до сада нису сједиле скрштених уку.

– Наша жеља је исказана за руском вакцином, а спремни смо да је набавимо заједно са ФБиХ, ако то и они желе – рекао је Вишковић, наводећи да не жели да спекулише о року набавке руских вакцина, али се нада да ће то бити веома брзо.

Он је навео да Република Српска иде на варијанту да вакцинише до 50 одсто својих становника, подсјетивши да је вакцинација бесплатна и на добровољној бази.

Фадил Новалић рекао је да у буџету Владе ФБиХ постоје средства за набавку вакцина, те да је овај ентитет спреман одмах да их плати.

Новалић је рекао да је набавка вакцина свјетски проблем, те изразио задовољство заједничким аранжманима набавке вакцина.

– У том аранжману спремни смо купити “Фајзер” и руску вакцину и кинеску и коју год до које будемо могли доћи – поручио је Новалић.

Нагласио је да прихватају све вакцине које су регистроване у Европи, али и све што буде регистровано у Агенцији за лијекове БиХ.

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img