BiH će direktno nabavljati “Fajzerove”, ruske i kineske vakcine

BiH će krenuti u direktnu nabavku “Fajzerovih”, ruskih i kineskih vakcine vakcina protiv virusa korona.

Da se krene u direktnu nabavku od proizvođača dogovorili su na današnjem sastanku predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija i premijeri Srpske i FBiH Radovan Višković i Fadil Novalić.

Tegeltija je istakao da je na sastanku sumirano to koliko je BiH spremna za početak vakcinacije građana te su razgovarali o poteškoćama koje su se javile u dva mehanizma nabavke vakcina.

– Shvatajući da očigledno postoji problem u mehanizmima “Kovaks” i EU, opredijelili smo se da krenemo i u proces direktnih nabavki vakcina sa njihovim proizvođačima. Pokrenućemo taj proces sa “Fajzerom” i ruskim proizvođačem i kao i proizvođačem vakcina iz Kine – rekao je Tegeltija.

Entiteti i distrikt Brčko će sutra iskazati svoje potrebe za ovakve vrste vakcina izvan onih potreba iskazanih u postojećim mehanizmima nakon čega će se krenuti u nabavku istih.

Tegeltija je podsjetio da je cjelokupni iznos novca uplaćen, ali da još nema isporuke, iako je bilo planirano da vakcinacija krene krajem prvog kvartala ove godine.

– Dobro je da se u svijetu vakcina pojavilo ranije nego što se očekivalo i da su mnoge zemlje počele sa vakcinacijom, ali to što nije dobro jeste da ni jedan niti drugi sistem snabdijevanja vakcina, koji je potpisala BiH, u ovom trenutku nije počeo da distribuiše te vakcine – ocijenio je Tegeltija.

On je poručio da će danas, nakon sastanka u Briselu, biti jasnija situacija kada je riječ o rokovima dolaska vakcina u sistemu zajedničke nabavke EU.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da Republika Srpska, putem Kompezacionog fonda, ima obezbijeđen novac za nabavku vakcina protiv virusa korona, pri čemu je već aplicirala za nabavku ruskih vakcina dovoljnih za imunizaciju 200.000 građana.

Višković je izjavio novinarima u Sarajevu da u procesu nabavke vakcina treba raditi zajedno sa FBiH, ističući da entitetske vlade ni do sada nisu sjedile skrštenih uku.

– Naša želja je iskazana za ruskom vakcinom, a spremni smo da je nabavimo zajedno sa FBiH, ako to i oni žele – rekao je Višković, navodeći da ne želi da spekuliše o roku nabavke ruskih vakcina, ali se nada da će to biti veoma brzo.

On je naveo da Republika Srpska ide na varijantu da vakciniše do 50 odsto svojih stanovnika, podsjetivši da je vakcinacija besplatna i na dobrovoljnoj bazi.

Fadil Novalić rekao je da u budžetu Vlade FBiH postoje sredstva za nabavku vakcina, te da je ovaj entitet spreman odmah da ih plati.

Novalić je rekao da je nabavka vakcina svjetski problem, te izrazio zadovoljstvo zajedničkim aranžmanima nabavke vakcina.

– U tom aranžmanu spremni smo kupiti “Fajzer” i rusku vakcinu i kinesku i koju god do koje budemo mogli doći – poručio je Novalić.

Naglasio je da prihvataju sve vakcine koje su registrovane u Evropi, ali i sve što bude registrovano u Agenciji za lijekove BiH.

 

 

 

(glassrpske.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime