spot_img
spot_img

БиХ “богатија” за 1.000 службених возила

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

На службене лимузине у БиХ током прошле године потрошено је 10,6 милиона КМ, што је више него за полицијска, ватрогасна и возила хитне помоћи, подаци су базе Балканске истраживачке мреже Босне и Херцеговине (БИРН БиХ).

Према овим подацима, током протекле године завршени су тендери у укупној вриједности већој од 38,7 милиона КМ у којима је у БиХ купљено 926 возила. У овај износ урачуната је вриједност свих возила која су набављана током прошле године, укључујући камионе, возила хитне помоћи и полицијска возила, међутим, предњаче путнички аутомобили.

Како наводе у БИРН-у БиХ, највише аутомобила 2018. године купила је Влада Брчко Дистрикта – укупно 48, за 1,5 милион КМ. Међутим, од тог броја већи дио се односи на полицијска и комби возила те тракторе и мотоцикле, али је ту и 18 путничких, вриједних више од 400.000 КМ.

Најскупље службено возило прошле године коштало је скоро 99.000 КМ, а купљено је за потребе Медицинског факултета у Мостару. На другом мјесту је „шкода“ добојске Топлане, вриједна 91.000 КМ.

У протеклој години покренуте су куповине 66 возила хитне помоћи, а завршени су тендери за њих 28, на што је потрошено око два милиона КМ.

Треба напоменути да су у три тендера купована половна возила хитне помоћи. Још мање су тражена ватрогасна возила, свега 35 пута. До краја године су завршени тендери тек за набавку њих 11, за што је потрошено 1,7 милиона марака.

За 161 полицијско возило купљено прошле године издвојено је 6,2 милиона КМ.

Када се све сабере и одуземе, полицијских, ватрогасних и возила хитне помоћи укупно је купљено мање него путничких.

Тендерски договори

Према подацима БИРН-а, на 87 одсто тендера у току прошле године пријавила се само по једна компанија.

Свих пет компанија које су 2018. године имале највећи приход од тендера, на више од половине тих тендера оне су биле једини понуђач.

Директор Агенције за јавне набавке БиХ Ђенан Салчин рекао је да се често ради о договорима, те да се фаворизују одређени понуђачи.

– Један или два понуђача су рекли „па не бих ја њему да се мешам у посао“. Ми бежимо од корупције ка колузији. То је договор понуђача. Нажаост они се договарју територијално и по уговорним органима и тако се може видјети да по појединим уговорним органима годинама имате исте добављаче – рекао је Салчин.

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img