spot_img
spot_img

БиХ бар деценију далеко од аутопута Сарајево – Београд

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Иако је договор о траси аутопута Сарајево – Београд за сваку похвалу, у овом тренутку Босна и Херцеговина најмање је деценију далеко од конкретних радова на овом пројекту.

“Немамо одговоре на кључна питања, а то су: Ко је инвеститор и који је начин финансирања? Одговори на та питања и договор о финансирању, а ради се о огромном новцу, предуслов су за израду студија, којих има најмање десетак, од оне за животну средину до студије изводљивости итд. Ми немамо ни идејни пројекат, практично ништа. Израда студија је предуслов за израду главног пројекта, што ће трајати годинама, а послије тога иде експропријација земљишта итд. Стотине милиона су неопходне само за документацију. Све је то врло, врло далеко, али нека је барем почело”, испричао је извор “Независних” близак цијелом овом пројекту.

Оно што је чињеница јесте да је Србија већ почела с овим пројектом, тачније изградњом аутопута који би изашао у БиХ. Прије нешто више од петнаестак дана Србија је према БиХ упутила иницијативу да се одреди контакт тачка код Бијељине, гдје овај аутопут треба да уђе у БиХ.

“Службено је прецизирано да је контакт тачка Сремска Рача и она није у супротности са просторним плановима Републике Српске. Утврђено је и да је у припреми нови просторни план града Бијељине и та контакт тачка неће бити у супротности с тим просторним планом. Чим запримимо неопходна мишљења, Министарство транспорта и комуникација ће информацију о контакт точки упутити Савјету министара БиХ на усвајање и то је прва фаза, а ја очекујем да то буде у року од 15 дана”, рекао је за “Независне” Игор Пејић, секретар Министарства транспорта и комуникација БиХ, додајући да даља процедура подразумијева да се тај договор закључи преко Предсједништва БиХ, али да ту не би требало да буде проблема.

Оно што је у овом тренутку сигурно јесте то да ће у скорије вријеме Србија почети са конкретним радовима на овом пројекту, а према незваничним информацијама, и Република Српска ће активније почети да ради на овом пројекту, односно изградњи аутопута од Бијељине према Брчком.

У сваком случају, договор о траси аутопута од Београда до Сарајева обрадовао је многе локалне заједнице, па је тако Ненад Вуковић, градоначелник Источног Сарајева, рекао да се са будном пажњом прати свака изјава у вези с најавама о изградњи тог пута.

“За нас у Источном Сарајеву ће у наредном периоду бити предмет интересовања који ће се крак радити први, јер су за нас важне обје комуникације, али нас интересује овај крак који иде кроз наш град”, рекао је Вуковић.

Подсјећања ради, на састанку у уторак, који је Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ, организовао с надлежним министарствима за изградњу аутопутева, договорено је да траса аутопута Београд – Сарајево иде од Бијељине преко Брчког до Лончара према Тузли и даље преко Сарајева, а брза цеста да иде преко Пала, Рогатице и Вишеграда с конекцијом за Горажде. Вриједност пројекта процјењује се на три милијарде евра.

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img