spot_img
spot_img

БиХ 25 година није пронашла оригинал Дејтонског споразума

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Иако ће за мање од два мјесеца бити обиљежене двије и по деценије од потписивања Дејтонског мировног споразума, институције БиХ још нису успјеле пронаћи оригинални примјерак овог документа који је након церемоније у Паризу додијељен БиХ.

Подсјећања ради, Дејтонски споразум договорен је у америчкој војној бази у близини града Дејтона, 21. новембра 1995. године, након маратонских једномјесечних преговора, а формално је потписан на свечаној церемонији у Паризу, 15. децембра исте године, како би се у споразум укључиле и европске земље, чији су војници у склопу Уједињених нација чинили значајан дио војног контингента током готово цијелог трајања рата. Споразум су потписали Слободан Милошевић, тадашњи предсједник Савезне Републике Југославије, Алија Изетбеговић, тадашњи предсједник Републике БиХ, и Фрањо Туђман, тадашњи предсједник Хрватске.

Чињеница да нико у БиХ не може да нађе оригинални примјерак споразума, који је њен најважнији документ, јер се у њему налази и Устав БиХ, представља велику међународну бламажу земље, а нико у институцијама није могао ни приближно да каже како је споразум нестао и како то да нико за то није одговарао.

У Министарству иностраних послова БиХ правдају се тиме да споразум никада није ни уручен у ту институцију па, како кажу, нису могли ни да спријече његов нестанак нити да казне одговорне.

“Министарство иностраних послова БиХ је депозитар свих оригинала међународних споразума које је закључила БиХ, али оригинал Дејтонског споразума никада није достављен МИП БиХ. МИП БиХ посједује овјерену копију коју је доставила Влада Француске, која је депозитар споразума”, речено је “Независним” у овој институцији.

За разлику од БиХ, остале земље потписнице и земље посматрачи, које се према овом питању понашају знатно одговорније од БиХ, имају своје примјерке и чувају их у склопу својих архива.

У Министарству спољних послова Хрватске “Независним” су потврдили да, заједно са свим осталим међународним документима, посједују оригинални примјерак Дејтонског споразума, који је у Загреб донијела хрватска делегација.

“Република Хрватска, као једна од држава потписница, у посједу је једног примјерка изворника Опћег оквирног споразума за мир у БиХ, који је похрањен у Збирци међународних уговора Републике Хрватске, која се води у Министарству вањских и еуропских послова, у складу с чланком 34. Закона о склапању и извршавању међународних уговора”, одговорили су “Независним”.

Из Министарства спољних послова Србије ни након неколико дана откад смо им послали упит нису одговорили да ли они имају свој примјерак споразума, иако смо неколико пута звали и замолили да нам одговоре.

Тања Топић, политичка аналитичарка из Бањалуке, каже да се готово сваки дан деси нешто што поново показује колико су људи који воде БиХ неозбиљни и ноншалантни.

“Наши политички лидери створили су имиџ БиХ као једне неозбиљне земље, земље случаја, која није у стању да се брине о себи већ јој је потребно старатељство. Грађани су нијеми свједоци који ћутке посматрају како су онима које упорно бирају да владају приоритети неки други – не озбиљна, функционална држава, која ће се уважавати у међународним односима. Наш заштитни знак постали су неозбиљност, немарност, траљавост и импровизација”, каже Топићева за “Независне”.

Иначе, ово није први пут да су бх. медији покренули питање гдје се документ налази. Прича се поново актуелизовала прије неколико година, када је јављено да је у Палама ухапшено приватно лице које је тврдио да посједује оригинални документ, за који се касније испоставило да је у питању званична копија коју је добила РС. Ово лице овај документ понудило је на продају и за њега тражило 50.000 евра.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img