Bezobrazne plate političara

Iz dana u dan na leđima građana su sve veći nameti. Povećanje penzija i plata još uvijek je samo prazno obećanje. Istovremeno, isključujući kantone, funkcionerima u BiH je samo za prethodnu godinu isplaćeno skoro 14 miliona KM, podaci su nevladinog sektora.

Za osnovne potrebe – plate, tople obroke, prevoz i odvojeni život parlamentarcima i ministrima isplaćeno je skoro 14 miliona maraka. Od toga:

- Reklama -

– 3 miliona i 450 hiljada maraka za 57 poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH.

– Predsjedavajući Savjeta ministara i deset ministara dobili su iznad 600 hiljada maraka iz budžeta.

– Previsoka su i primanja 83 poslanika u Narodnoj skupštini RS. Prošle godine ukupno su potrošili oko 3 miliona maraka, dok je premijerka Srpske sa 16 ministara potrošila preko 600 hiljada.

– Dalje, 152 poslanika i delegata u Parlamentu FBiH u prošloj godini za osnovna primanja iz budžeta potrošili su oko 5,5 miliona, a premijer tog entiteta i njegovi ministri više od 600 hiljada maraka, tvrde u Centrima civilnih inicijativa.

“Kao da živimo u najbogatijoj zemlji na svijetu naši političari imaju neuporedivo veće privilegije, veće novčane prihode od svojih kolega bilo gdje u regionu pa i dobrog dijela EU. 

To je nenormalno i socijalno neosjetljivo. Kad visokopozicionirani političari, članovi Predsjedništva, ministri kupuju službene automobile od 120 hiljada u zemlji u kojoj 20 posto stanovništva nema za večeru”, kaže Adis Arapović iz Centra civilnih inicijativa.

Osim redovnih primanja, funkcionerima su na raspolaganju i otpremnine koje se kreću između 25 i 30 hiljada maraka, koje poslanici uzmu, odu kratko u penziju, pa se vrate na posao, kao SNSD-ova Dušanka Majkić. Privilegija se ne odriču.

Nisam uticala na to. Došla sredstva po nalogu i sad jedino ja treba da vratim….to je takav postupak. Ja nemam više šta da komentarišem, kaže poslanik SNSD-a u PD PS BiH, Dušanka Majkić.

Luksuz koji funkcioneri pokrivaju iz budžeta, za više od 80 odsto građana je bezobrazluk.

U toku jednog, a pogotovo dva mandata, funkcioneri u BiH pokupuju automobile, stanove, vile, zemljišta i još štošta.

Za to vreme, prosječna plata građana u BiH iznosi oko 800 maraka, taman da pokrije polovinu potrošačke korpe.

 

 

 

(rtvbn.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime