spot_img
spot_img

Без пет марака ни по хљеб и млијеко

spot_img
spot_img

У појединим пекарама у Српској јуче су освануле цијене хљеба више за пет одсто, а и они који још нису увели поскупљења праве нову калкулацију, с обзиром на то да је за килограм брашна од половине новембра потребно више новца.

Новим цјеновником пекари прате и мљекаре, које су због подизања цијена доспјели и под лупу инспектора. У појединим маркетима литар млијека кошта скоро три марке, а имајући у виду да хљеба готово да нема испод двије КМ, јасно је да више без пет марака не треба ни ићи по те двије основне животне намирнице.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић, који је и власник “Крајина класа” и ланца пекара “Мања”, рекао је да је до поскупљења дошло усљед повећања плата, више цијене брашна и најављеног поскупљења струје.

– У нашем предузећу хљеб од 600 грама поскупио је са двије на 2,10 КМ. Сви пекарски производи, све врсте хљеба, пите, бурек и пице, осим бијелих пецива без фила, скупљи су за пет одсто. За нас је већ струја поскупјела у односу на претходну цијену – рекао је Тривић и додао да од Нове године очекује још један талас поскупљења.

Предсједник Удружења пекара регије Бијељина Раденко Пелемиш, који је и власник пекаре “Алекса”, рекао је за “Глас Српске” да су семберски пекари подигли цијену интегралног хљеба те да ће од 10. децембра повећати и цијену бијелог хљеба.

– Тренутно је векна хљеба 1,70 КМ и оно што је за сада сигурно јесте да када поскупи неће прелазити двије марке, али још разматрамо ситуацију, с обзиром на то да су пекари у минусу, јер имају дуговања према млинарима – рекао је Пелемиш.

Додао је да ће пекари подићи цијене како би колико-толико покрили губитке у пословању.

– Брашно је поскупјело за 1,20 КМ по врећи. Буде ли поскупљивало и даље, неминован је раст цијене пекарских производа – поручио је Пелемиш.

Да је цијена брашна отишла горе за око пет одсто потврђују и млинари, који се надају да ће на томе остати и да новог раста цијене неће бити.

– Брашно је поскупјело за око пет одсто од половине новембра. Долази до неке стабилизације и надам се да би тамо до фебруара могло доћи и неко појефтињење. Пшенице има доста, силоси су пуни – рекао је власник млина “Мајић” Ивица Мајић.

Предсједник Удружења за заштиту потрошача “Звоно” из Бијељине Јован Василић рекао је да није нормално да се више по хљеб и млијеко не може отићи без пет марака у џепу.

– Политика формирања цијена код нас није досљедна. Док је гориво поскупљивало сви су дизали цијене својих производа правдајући се тиме, сада кад цијена горива пада млинари и пекари дижу цијену својих производа. Оправдање млинара које смо имали прилику да чујемо да поскупљују брашно јер нису укинуте акцизе и јер је гориво скупо не пију воде, јер ево гориво појефтињује – рекао је Василић.

Додао је да нема смисла ни прича пекара да семберска пшеница није добра за брашно какво је њима потребно.

– Генерације и генерације су одрасле на овој нашој пшеници и хљебу, нико се никада није пожалио, а ови млинари данас кажу не ваља па увозе. И тај увоз њима је оправдање за поскупљење – казао је Василић.

Књига рекламација

Јован Василић је позвао све потрошаче да што више и у пекарама користе књигу рекламација.

– Све нелогичности, несразмјер у цијенама, баш све треба да уписују у књигу рекламација па ће се једном стати у крај и дивљању цијена и самовољи – рекао је Василић.

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img