Берба шљиве на Мајевици - дневнице и до 100 КМ, али бераче све теже наћи - nula49.com
spot_img
spot_img

Берба шљиве на Мајевици – дневнице и до 100 КМ, али бераче све теже наћи

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Берба и откуп шљиве на Мајевици у пуном је јеку. Иако лоша година и смањени приноси, мјештани повратничког насеља Корај и ове ће године на еуропско тржиште пласирати на стотине тона воћа прве класе. Али под увјетом да се шљиве оберу. Наиме, проблем је радна снага. Бераче је све теже наћи, успркос дневницама које ове године износе од 80 до 100 КМ.

Принос смањен, али квалитет добар. Шљива с обронака Мајевице омогућава многим породицама да управо од ње живе. Берба почње од 7.00 сати ујутро.

„Наберемо 50-60 гајби до пола пет. Много нам то значи јер то што зарадиш од шљиве је сав приход, нема шта друго“, говори Мехдина Адемовић.

„Коме је напорно нек сједи код куће, нек маже кришке“, додаје Емина Муслијевић.

А бераче је све теже наћи, упркос добрим дневницама које ове године достижу од 80 до 100 КМ. И откупна цијена шљиве ове је године већа, а највећи дио рода прве класе пласира се на европско тржиште.

„До сада смо урадили око 300 тона ‘љепотице’, то је отишло на Запад. Недостатак радне снаге је нешто што нас кочи, али за 20% је скочила цијена ове године, да ли због мањка сировине или се нешто глобално мијења“, каже Неџад Узеировић, произвођач и власник откупне станице.

Математика, ипак, није наклоњена произвођачима. Откупна цијена 1 КМ по килограму, приноси због невремена мањи за 40%. Ипак, пласман је загарантован.

„Радне снаге је све мање и све је скупља. На овом мјесту је јако добро, одмах је исплата. Не чека се на исплату, по пријему робе се добија новац, а то на другим мјестима није тако“, истиче произвођач Изет Ћосић.

На тржницама широм Босне и Херцеговине грађане дочекују папрене цијене сезонског воћа и поврћа. Кајмак, на крају, купе накупци.

„Чујем да је на нашим пијацама цијена шљиве од двије до двије и по марке. Гдје се то губи одавде, гдје је та разлика и ко то узима?“, наводи Узеировић.

Након шљиве креће и берба крушке и јабуке. Подршци дадлежних се надају, али и берачима, јер 100 КМ није за бацање, или јесте онима који би само да мажу кришке.

 

 

(federalna.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img