spot_img
spot_img

Бећировић и Комшић говоре једним гласом

spot_img
spot_img

Нови српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, по ступању на ову дужност, сусрешће се са готово истим проблемима и изазовима као и њен претходник и партијски колега Милорад Додик из СНСД-а, јер политика Дениса Бећировића из СДП-а, који је убједљиво побиједио у трци за бошњачког члана, није нимало другачија од оне коју годинама у овом тијелу води представник СДА.

Каже ово за “Глас Српске” професор за међународне односе на бањалучком Универзитету Жељко Будимир, анализирајући и коментаришући резултате општих избора за Предсједништво БиХ и убједљиве побједе Цвијановићеве, Бећировића и Жељка Комшића.

– Као прво, политике СДА и СДП-а, који се представља као грађанска партија, изразито су екстремно бошњачки настројене. И једнима и другима је крајњи циљ грађанска БиХ и укидање Српске. У том погледу од двојца Бећировић – Комшић очекујем да се понаша исто као и двојац Џаферовић – Комшић. Неће бити никаквих промјена. Значи, Цвијановићева ће се одмах сусрести са покушајима урушавања Српске, али не треба заборавити да она већ има огромно политичко искуство са разних позиција, тако да вјерујем да ће се она изузетно добро снаћи у новој позицији, баш као и Додик, с којим она чини добар двојац, те да ће знати да оправда повјерење које јој је дало бирачко тијело из Српске – истакао је Будимир.

Како је појаснио, од Цвијановићеве очекује континуитет у политици коју је до сада водио њен претходник Милорад Додик, која ће Републици Српској и даље омогућити стабилност и њено очување у оквирима Дејтонског споразума, што је, како је поручио Будимир, од изузетне важности.

Осврћући се на поједине медијске спекулације да су гласачи СДА у многим мјестима “по команди” гласали за СДА и Жељка Комшића, а не Изетбеговића, како би се по сваку цијену осигурала побједа лидера Демократског фронта, Будимир каже да ипак не вјерује у такав план – да је лидер СДА свјесно “жртвован”.

– Мишљења сам да се само ради о лошим процјенама и калкулацијама унутар СДА. Такође, вјерујем да бошњачко бирачко тијело Жељка Комшића посљедњих година препознаје и доживљава као већег заштитника бошњачких националних интереса од Изетбеговића – навео је Будимир.

На крају је додао и да је лидеру СДА била потребна побједа на овим изборима, на којима се кандидовао у име СДА за бошњачког члана Предсједништва БиХ, како би политички преживио.

– Пошто то није успио, он је себи отворио врата за одлазак у пензију, што значи и могући политички нестанак династије Изетбеговић са политичке сцене у БиХ, на којој се налази три деценије – додао је Будимир.

 

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img