Banjaluka: Sjećanje na 12 zvjezdica

Povodom obilježavanja 26 godina od smrti prve bebe u banjalučkoj bolnici zbog nedostatka kiseonika, u Banjaluci će danas biti služen parastos i položeno cvijeće kod spomenika 12 beba.

U 9:30 časova biće služen parastos i položeno cvijeće kod spomenika 12 beba na Novom groblju.

- Reklama -

U 11 časova biće položeni vijenci na spomen-obilježje “Život”, gdje će poštu banjalučkim bebama odati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović, nakon čega je planirano obraćanje zvaničnika.

Prva beba umrla je 22. maja 1992. godine, nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba. Do 19. juna 1992. u Banjaluci je umrlo 12 beba, koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Kiseonik nije mogao biti dopremljen ovoj zdravstvenoj ustanovi kopnom zbog ratnih dejstava, a ni vazdušno jer je na snazi bila zabrana Savjeta bezbjednosti UN za letove iznad BiH.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim dijelovima Srpske i Srbije.

Trinaesta beba Slađana Kobas bitku za život izgubila je sa 14 godina, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.

Sekretar Udruženja “12 beba” Željka Tubić rekla je da su životi 12 beba koje su tada stradale usljed nedostatka kiseonika u Kliničkom centru Banjaluka ugrađeni u temelje Republike Srpske.

– Zna se da je smrt naše djece, nažalost, bila povod probijanja koridora, koji se danas zove “Koridor života”. Smrt 12 beba dala je moral i snagu srpskoj vojsci da idu u borbu i da probiju koridor po cijenu života – istakla je Tubićeva.

Ona je navela da su majke nastradalih beba, uz pomoć institucija Republike Srpske, uspjele koliko toliko da izađu iz anonimnosti i da utiču na javnost da se sazna istina o ovom tragičnom događaju.

Tubićeva je naglasila da veliki značaj ima podrška koju ovom udruženju daju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović, koji, kako kaže, smatraju da majke ovih malih heroja zaslužuju drugi status, umjesto statusa civilnih žrtava rata.

– Naša primanja su 87 KM mjesečno na osnovu tog statusa. Godine idu i dolazimo u situaciju da nam je potrebna sve veća podrška, kako za liječenje, tako i za svakodnevni život, a ima majki koje imaju jedino to primanje – naglasila je Tubićeva.

Ona je izrazila očekivanja da će majke ove godine dobiti status koji i zaslužuju, a na koji već dugo čekaju.

Tubićeva je podsjetila da je prošle godine u martu umrla Živka Knežević, najmlađa od majki 12 beba, te da sada u ovom udruženju ima njih sedam.

– Vjerujem da bi se život Živke Knežević produžio da je živjela u boljim uslovima, jer je kao podstanar živjela samo od naknade za status civilne žrtve rata – rekla je Tubićeva.

Ona je ocijenila da je potrebno navesti društvo u cjelini da se sjećanje na ovaj nemili događaj ne svede na jedan dan, nego da o njemu djeca uče i pišu u školama.

– Nadamo se i da će obilježavanje ovog datuma i dalje imati poseban začaj, jer se ne smije desiti da se ovako nešto bilo kome dogodi. Ratovi su aktuelni stalno i svugdje, ali ne treba dozvoliti da nam djeca budu žrtve – istakla je Tubićeva.

Povodom 26 godina od ove velike tragedije za srpski narod, Organizacija zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Banjaluka rekonstruisala je spomen-obilježje “Život” koji je podignut u znak sjećanja na “12 zvjezdica”.

 

 

 

 

 

(srpskacafe.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime