Banjalučanin ratu kredita od 310 KM platio sa po 5 feninga

Nesvakidašnji štediša Bojan Marčeta (36) je dvije godine sakupljao sitan novac, po pet feninga, kojim je juče platio ratu kredita od 310 KM, odnosno sa 6.200 kovanica, a prikupio ih je ukupno 7.600.

Marčeta, koji se konobarisanjem bavi već punih 15 godina, svakodnevni je svjedok rasipništva i nemara, kada je riječ o novcu, pa je baš iz tog razloga želio da pokaže kako nekad malo može da znači mnogo i da o svakom feningu treba voditi računa. Na ovu neobičnu ideju došao je prije nešto manje od dvije godine i prikupio gotovo 17 kilograma isključivo kovanica koje imaju najmanju vrijednost.

- Reklama -

“Djecu ne učimo pravim vrijednostima, novcem se bahatimo i koristimo ga u pogrešne svrhe. Zato sam se i odlučio na ovako nešto, da pokažem kako štednja i pet feninga može da znači mnogo. Platio sam ratu kredita, koja iznosi 310 KM, samo ovim novcem po pet feninga i ostalo mi je još oko 1.400 kovanica odnosno 70 maraka”, kazao je Bojan i dodao da će taj novac ostaviti za neku od narednih rata, jer nastavlja da štedi.

Prvobitna ideja bila je da na polovini ugovora vrati ratu kredita, što je na kraju i uspio. U prosjeku je svaki dan štedio nešto više od pola marke, a bilo je sedmica u kojima je, kada se crta podvuče, dolazio i do deset maraka.

“Ljudi griješe kada ne uzimaju sitan novac, jer smatraju da je bezvrijedan, što, evo kako se ispostavilo, nije tačno. Ovaj put sam sakupio novac za ratu kredita, a možda će sljedeći put biti i za registraciju vozila – poručuje Marčeta, koji kaže da su ga podržale i njegove radne kolege u hotelu “Jelena”.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime