spot_img

Бања Лука: Бурно уочи скупа “Правда за Давида”

Published:

- Advertisement -

Градска управа Бањалука није издала дозволу БН ТВ за директан пренос скупа “Правда за Давида”, који је најављен за петак на Тргу Крајине.

Одобрење БН ТВ за заузимање јавне површине, на којој је планирано постављање репортажних кола за директан пренос скупа “Правда за Давида” од 18.00 часова није издато и то без икаквог образложења, објавила је ова медијска кућа.

БН ТВ је сада, као и претходна два пута када је преносила велике скупове “Правда за Давида” са Трга Крајине, 21. априла и 7. јула, уредно поднела захтев и уплатила таксу за заузимање јавне површине на главном градском тргу.

“Трг Крајине је тог дана, наводно у потпуности, закупио Савез независних социјалдемократа (СНСД), што је послужило Градској управи Бањалука као изговор да не изда одобрење за заузимање јавне провршине РТВ БН”, наведено је у тексту.

Из ове медијске куће су оценили да “овакав однос Градске управе Бањалука према медијима сматрају директним ударом на слободу медија и њихов независан и несметан рад, посебно када је реч о извештавању са скупа ‘Правда за Давида’, за који постоји огромно интересовање јавности”.

“Такође, Градска управа овим показује да слепо спроводи налоге из врха СНСД, уместо да води рачуна о интересима грађана Бањалуке”, истакли су из БН ТВ.

Истовремено, на Тргу Крајине, поводом Међународног дана детета, постављено је игралиште за турнир у малом фудбалу деце узраста од 8 до 12 година, чије ће финале бити сутра.

На тргу је заузета велика површина, само десетак метара од места где је постављен шатор у коме од 20. септемра даноноћно борави отац убијеног младића Давида Драгичевића.

Игор Врховац, директор ОФК “Спартак 2013”, изјавио је да ће финале бити окончано у петак око 16.30 часова, што значи пола сата пре почетка скупа “Правда за Давида”.

Из групе “Правда за Давида” оценили су да је организовање турнира у малом фудбалу на Тргу Крајине на дан одржавања великог скупа још једна провокација и опструкција најављеног окупања грађана, тим више јер се никада до сада турнири у малом фудбалу нису одржавали на тој локацији.

Опозициони “Савез за победу” отказао је јуче завршну предизборну конвенцију у Бањалуци, која је требало да се одржи у петак на тврђави Кастел.

Из СзП-а су навели да не желе да одржавају политички скуп у време када ће грађани на Тргу Крајине у Бањалуци одржати још један велики протест на коме ће поново тражити одговор на питање – Ко је убио Давида Драгичевића?

Отказивање предизборне трибине у СзП-у сматрају моралним чином, наводећи да на тај начин показују да се саосећају са породицом и пријатељима Давида Драгичевића, који више од пола године траже да се открију убице овог бањалучког студента.

Владајући СНСД требало би сутра увече да одржи завршни предизборни митинг на Тргу Републике, код зграде Владе РС у Бањалуци, али још нема званичне потврде о томе.

МУП РС данас је позвао да се откажу сви јавни скупови у Бањалуци.

Из МУП је саопштено да ће полиција РС, поводом сутрашњег скупа групе “Правда за Давида”, који, како је наведено, није пријављен полицији у складу са Законом о јавном окупљању РС, али и поводом других скупова, предузети све мере и радње како би спречили свако угрожавање и нарушавање безбедности грађана.

“У циљу одржавања стања безбедности МУП предузима мере и позива на организаторе да откажу сутрашње јавне скупове у Бањалуци”, наведено је у саопштењу МУП-а РС.

Из МУП РС су навели да располажу информацијама да се “организује долазак одређених група лица у Бањалуку с циљем изазивања инцидената, који би подразумевали нарушавање јавног реда и мира, међусобне физичке сукобе и сукобе с полицијом”.

На Тргу Крајине се свако вече од 26. марта одржавају скупови грађана под називом “Правда за Давида”.

Давид Драгичевић је нестао 18. марта, а његово тело нађено је 24. марта на ушћу речице Црквене у Врбас, код тврђаве Кастел.

Полиција је првобитно тврдила да је смрт задесна, а Тужилаштво је касније покренуло истрагу о убиству младића.

Родитељи Давида Драгичевића тврде да је он отет, мучен и да су га на крају убили припадници МУП РС.

Такође тврде да је његово убиство планирано раније, због чега је и изрежирана пљачка куће породице Рађен, како би се покојни младић криминализовао.

Високи функционери МУП РС тврдили су да је у крви младића пронађен ЛСД, мада у Бањалуци не постоји лабораторија за ту врсту токсиколошких налаза, а накнадно токсиколошко вештачење у Београду и у Аустрији, показало је да у крви Давида Драгичевића није било тешких дрога.

 

 

 

 

 

(b92.net)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img