“Balkanska ruta”: Odakle dolaze migranti i gdje planiraju da idu

Evropu očekuje novi migrantski talas. Desetine hiljada migranata su na putu od Turske ka Evropskoj uniji, a na hiljade njih sada pokušavaju da uđu u Grčku.

Dok Grci poručuju da će se na sve moguće načine izboriti s novim prilivom migranata zemlje na Balkanskom poluostrvu dodatno pojačavaju zaštitu granica i kažu da su spremne za novi talas migranata.

Prema riječima turskog ministra spoljnjih poslova Sulejmana Sojlua, do juče je više od 100.000 migranata napustilo Tursku preko pokrajine Edirne na sjeverozapadu zemlje, koja se graniči s Grčkom i Bugarskom, odnosno s Evropskom unijom.

Međutim, Grčka ne može potvrditi da je toliki broj migranta prešao granicu.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) saopštila je za vikend da je oko 13.000 migranata već stiglo na među Grčke i Turske

Turska – dom za migrante

Turska je dom za skoro četiri miliona sirijskih izbjeglica, kao i za migrante koji dolaze iz drugih zemalja.

Međutim, Turska je otvorila vrata za migrante da putuju u Evropsku uniju nakon što su najmanje 33 turska vojnika ubijena u vazdušnom napadu u provinciji Idlib u Siriji prošle sedmice, prenosi Dnevni avaz.

Turska je navela da se ne može nositi s brojem ljudi koji bježe od rata u Siriji i nadaju se boljem životu u Evropi.

Zbog svega što se događa, Evropska agencija za nadzor granice Fronteks saopštila je da je u “visokoj pripravnosti” na evropskoj granici s Turskom.

Balkanska ruta

Navodna “balkanska ruta” migranata koju su objavili srpski mediji prikazuje dva pravca.

Prvi pravac iz Turske prema konačnim odredištima vodi preko Grčke, Sjeverne Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, dok drugi vodi preko Grčke, Bugarske, Srbije, Hrvatske pa do Njemačke.

 

 

 

 

(agencije)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime