Baka u donjem vešu i torbici krila 260.000 evra

Carinici su danas u saradnji sa graničnom policijom na ulaznoj strani graničnog prelaza Gradina, spriječili prenos neprijavljenih deviza u iznosu od preko 260.000 evra.

U jutarnjim časovima za redovnu carinsku kontrolu prijavio se 30-godišnji njemački državljanin turskog porijekla koji je upravljao “mercedesom” njemačkih registarskih oznaka i putovao sa još dvoje saputnika, 70-godišnjom turskom državljankom koja ima njemačku boravišnu dozvolu i njenim 35-godišnjim sinom, njemačkim državljaninom, navedno je u saopstenju Ministarstva finansija i uprave carina.

- Reklama -

Iako su putnici izjavili da nemaju ništa da prijave za kontrolu, tokom detaljnog pregleda automobila, u ženskoj kožnoj torbici koja se nalazila između vozačkog i suvozačkog sjedišta, pronađena su dva svežnja novca u ukupnom iznosu od 125.000 evra, zamotana u aluminijumsku foliju.

To je bio dovoljan razlog za lični pregled 70-godišnje putnice, kod koje je u donjem vešu pronađeno još 141.400 evra.

S obzirom da je vozač izjavio da nema nikakve veze sa pronađenim novcem, kao i to da nije znao da njegovi saputnici sa sobom nose toliku sumu neprijavljenih deviza, majci i sinu je vraćen dozvoljeni iznos od po 10.000 evra, a ostatak novca je privremeno zadržan do okončanja prekršajnog postupka, koji će u ovom slučaju biti sproveden po hitnom postupku, jer se radi o stranim državljanima.

Uprava carina neprestano apeluje na putnike da prijave svaku sumu iznad 10.000 evra, kako na izlazu tako i na ulazu u zemlju, što je vidno istaknuto na svim našim graničnim prelazima.

Uprkos tome, putnici svjesno ulaze u rizik neprijave novca, iako su informacije o važećim propisima dostupne kako na samim prelazima, tako i na sajtu Uprave carina, u brošurama namijenjenim putnicima, ali i preko sredstava javnog informisanja, stoji u saoštenju Ministarstva finansija i uprave carina.

 

 

 

(atvbl.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime