spot_img
spot_img

Бака Стана прославила 100. рођендан

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Рецепт за дугвојечност, није баш као у пјесми од Бијелог дугмета, “Доживјети стоту”, има нешто и генетици, чули смо од баке Стане Жаркић из Доњег Жабара, која је ових дана, напунила сто година.

Доживјети стоту, и још уз то бити виталан, барем на нашим просторима права је ријеткост. Али није тако у породици Жаркић из Доњег Жабара.

Бака Стана је , 19. октобра, како она истиче на Томин дан, 2021. године, напунила стотину година.

И није једина из лозе из које потиче. Њена бака Петра, из Скугрића, код Модриче, живјела је 107. година а Станина мајка Ружа, 95.

“Моја мајка је из Скугрића, моја баба. Неки, по презимену, зову се Ђогатовићи. И они су живили прилично дуго, мајка 95 година”, прича бака Стана, преноси РТРС.

Стана је са супрогом Васом, живјела у Браку 74. године и он је кажу у Жаркићима, живио 93 године. Стана и Васо су на пут извели четверо дјеце, два сина и двије кћери. Од њих имају деветеро унучади, 14 праунучади, троје чукунунучади, а четврто је на путу.

“Има нас четири генерације. Баба, ја, па Васо мој син, па Васина дјеца. С кољена на кољено, предаје се старијешство, ко може радити, ето ти управљај и ради, ко не може, повуци се, не можеш ни заповиједати. Не можеш радити, не можеш ни заповиједати”, каже Јован Жаркић, Станин син.

Стуб породице Жаркића, је Станин унук Васо, који носи име по дједу. Каже да је његова бака Стана, феномен од жене.

“Бака је у децембру прлежала корону, она и отац.Вакацинисана је два пута, чак је бака прележала и тифус 1945. године. Жеља нам је да се искупимо сви, било би штета да не окупимо и не обиљежмо овај данашњи дан”, прича Васо Жаркић.

Потомци баке Стане и њеног Васе, данас живе на три континента од Мексика до Аустралије, преко Њемачке до родне груде и у новонасталим земљама бивше Југославије. И свако је од њих са собом понио генетску клицу дуговјечности. Па нека им је срећно и дуговјечно.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img