spot_img
spot_img

Ауто-пут преко Брчког пет пута исплативији у односу на Вардиште

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Политичка препуцавања у БиХ, односно Републици Српској воде се око трасе ауто пута Београд-Сарајево да ли преко Брчког и Бијељине или преко Вардишта, док стручне расправе на ту тему као и на многе друге у БиХ и Републици Српској нема.

Све стручне анализе, према сазнањима БН телевизије, показују да је траса преко Бијељине и Брчког најјефтинија и најисплативија.

Само у једном дану, како показују мјерења рађена у вријеме израде припремних студија за утврђивање мреже путева у Републици Српској, преко Бијељине и Брчког прође 15 хиљада возила, док трасом преко Вардишта око три хиљаде.

Однос према тим анализама је 1:5 у корист трасе преко Бијељине и Брчког.

Ауто пут који би ишао, како тврди наш извор, преко Брчког дужине је 70 km, пролазио био равницом и мање средстава би било утрошено у односу на трасу преко Вардишта која је дугачка око стотињак km и ишла би искључиво кроз неприступачне дијелове терена.

Уколико се буде водило рачуна, према нашем извору, о економској исплативости односно цијени трасе и промету који се на истој очекује, аргументи су на страни ауто пута Београд-Сарајево преко Брчког, а ако буде одлучивала политика, као и Турска која је у почетку иницирала градњу ауто пута преко Вардишта како би спојила Бошњаке Санџака и Сарајева пут ће ићи преко Вардишта и Горажда.

Против ове трасе, преко Вардишта и Горажда, била је и власт у Републици Српској која је овај аутопут називала “зеленом трансверзалом”, али је веома брзо,највјероватније нечим приморана,промијенила мишљење и сада лобира, чак више и од Турске да аутопут иде преко овог дијела Српске и Федерације БиХ.

Наш извор тврди да му није јасно чиме се влада Републике Српске руководи када одређује трасе за аутопутеве када не прихвата стручне анализе и мишљења и гради мрежу аутопутева која немају економску оправданост и исплативост.

 

 

 

(rtvbn.com/nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img