Auto-put preko Brčkog pet puta isplativiji u odnosu na Vardište

Politička prepucavanja u BiH, odnosno Republici Srpskoj vode se oko trase auto puta Beograd-Sarajevo da li preko Brčkog i Bijeljine ili preko Vardišta, dok stručne rasprave na tu temu kao i na mnoge druge u BiH i Republici Srpskoj nema.

Sve stručne analize, prema saznanjima BN televizije, pokazuju da je trasa preko Bijeljine i Brčkog najjeftinija i najisplativija.

- Reklama -

Samo u jednom danu, kako pokazuju mjerenja rađena u vrijeme izrade pripremnih studija za utvrđivanje mreže puteva u Republici Srpskoj, preko Bijeljine i Brčkog prođe 15 hiljada vozila, dok trasom preko Vardišta oko tri hiljade.

Odnos prema tim analizama je 1:5 u korist trase preko Bijeljine i Brčkog.

Auto put koji bi išao, kako tvrdi naš izvor, preko Brčkog dužine je 70 km, prolazio bio ravnicom i manje sredstava bi bilo utrošeno u odnosu na trasu preko Vardišta koja je dugačka oko stotinjak km i išla bi isključivo kroz nepristupačne dijelove terena.

Ukoliko se bude vodilo računa, prema našem izvoru, o ekonomskoj isplativosti odnosno cijeni trase i prometu koji se na istoj očekuje, argumenti su na strani auto puta Beograd-Sarajevo preko Brčkog, a ako bude odlučivala politika, kao i Turska koja je u početku inicirala gradnju auto puta preko Vardišta kako bi spojila Bošnjake Sandžaka i Sarajeva put će ići preko Vardišta i Goražda.

Protiv ove trase, preko Vardišta i Goražda, bila je i vlast u Republici Srpskoj koja je ovaj autoput nazivala “zelenom transverzalom”, ali je veoma brzo,najvjerovatnije nečim primorana,promijenila mišljenje i sada lobira, čak više i od Turske da autoput ide preko ovog dijela Srpske i Federacije BiH.

Naš izvor tvrdi da mu nije jasno čime se vlada Republike Srpske rukovodi kada određuje trase za autoputeve kada ne prihvata stručne analize i mišljenja i gradi mrežu autoputeva koja nemaju ekonomsku opravdanost i isplativost.

 

 

 

(rtvbn.com/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime