spot_img
spot_img

Austriju zamijenio rodnom Semberijom: Budućnost gradi baveći se poljoprivredom u zavičaju

spot_img
spot_img

Zoran Savatić iz semberskog sela Dijelovi, nakon dvanaestogodišnjeg boravka u Austriji, gdje je zasnovao i porodicu, vratio se u svoju pitomu sembersku ravnicu zbog ljubavi prema poljoprivredi.

Od ranog djetinjstva volio je životinje. Dok su se njegovi vršnjaci igrali, on je hranio i muzao krave. Na farmi je imao sedam grla, a sada 70.

-Sve muzne krave su simentalske rase. I sva telad su od mojih krava, tako em uštedim, em znam o kakvom se potencijalu radi. Trenutno u muži imam 25 grla. Dnevno proizvodim negdje od 400 do 450 litara mlijeka. Što se tiče cijene, takva je kakva je. Sa otkupnom cijenom i premijom manjom od marku i po, ne možemo da se pokrijemo – kaže ovaj farmer.

Nekada se u ovom domaćinstvu sve radilo ručno, a uskoro će ovaj posao obavljati savremena automatska izmuzišta. Uz pomoć subvencija za kapitalne investicije povećava broj savremenih mašina i priključaka.

Uložio 270.000 maraka u posao

Prošle i ove godine uložio je 270.000 maraka u novu mehanizaciju, a čuva i staru koja ga nikada nije izdala. Sije žitarice na 500 dunuma, a ove godine obradive površine povećao je za 120 dunuma kako bi obezbijedio dovoljno hrane za stoku.

-Poljoprivreda je fabrika pod otvorenim nebom. Uprkos riziku oranice ne smiju zarastati u šikaru i šiblje. Raditi se mora. Zahvaljujući podsticajima i premijama, izgura se nekako – kaže Zoran za InfoBijeljina.

Profesiju instalatera za klimatizaciju centralnog grijanja zamijenio je zvanjem poljoprivrednika što, kaže, podrazumijeva da budete vrijedan radnik, ali i agronom, ekonomista, pravnik.

Nije lako, ali nikada se nije pokajao što je posao na održavanju gradskog zelenila i zimskoj službi u Austriji, gdje je bio od 2006. do 2018. godine, mijenjao za život na selu. Radni dan u sezoni počinje mu u pet, a završava se u 23 časa – ali svoj je na svome, duša mu je puna i sa osmijehom na licu ustaje da radi , o čemu mnogi maštaju.

Ovaj četrdesettrogodišnjak ima snage, želje, volje i ljubavi da nastavi da se bavi stočarstvom i obrađuje plodnu sembersku ravnici koja mu je u srcu, a zemlja vrati koliko joj se da.

 

(infobijeljina.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img