spot_img
spot_img

Асим Сарајлић и Гордана Тадић на удару америчких санкција

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Асим Сарајлић, делегат СДА у Дому народа Парламента БиХ и Гордана Тадић, бивши главни тужилац Тужилаштва БиХ нашли су се на новој листи Америчке канцеларије за контролу стране имовине (ОФАЦ), односно на листи санкционисаних особа.

Као разлоге због којих је Тадићева санкционисана, наведено је да је она одговорна те да је учествовала у радњама и политикама које поткопавају демократске процесе или институције на западном Балкану као и за директно или индиректно учествовање у њима.

Код Сарајлића као разлози са санкције наведени су да је он субјект афере “Асим” у којој је ухваћен како обећава посао супрузи страначког колеге у замјену за гласање. Такође, наводи се да је он оптужен за кривична дјела злоупотребе службеног положаја или овлаштења те трговину утицајем.

Он је како се наводи свој положај злоупотријебио у односу на БХ Телеком гдје је од кандидата узимао новац за посао и имао је велики утицај на процес запошљавања.

“Сарајлић је у склопу те активности препоручио кандидате који су наводно били озбиљно недовољно квалифицирани”, наводи се у образложењу у којем се додаје и да је одговоран за проневјеру јавне имовине те саучесништво у корупцији на западном Балкану.

Високи званичник Стате департмента је на питање Независних рекао да САД посједују кредибилне доказе да је док је била на дужности и након тога Тадићева била укључена у значајне коруптивне активности.

“Она је била на позицији која је захтијевала јавно повјерење према грађанима али је то повјерење злоупотријебила за личну корист”, рекао је.

Високи званичник је рекао да главни проблем у Босни и Херцеговини није национализам него корупција.

“Та корупција је итекако повезана са три најмоћније партије у Босни и Херцеговини. И даље ћемо тражити начине како да сузбијемо ту корупцију”, рекао је и и додао да су ове санкције наставак од петог јануара.

Он је рекао да је ова акција Канцеларије за контролу стране имовине Министарства финансија САД и Стејт департмента усмјерена против оних који угрожавају стабилност земаља западног Балкана кроз корупцију, криминал и друге дестабилишуће активности.

“Јасно смо ставили до знања да ћемо користити све легалне могућности укључујући економске санкције и визне рестрикције да промовишемо јавну одговорност на западном Балкану”, рекао је он и најавио наставак оваквих мјера.

Подвукао је да ове санкције нису никакав политички сигнал нити су усмјерене ка стварању или подршци било каквих политичких алтернатива у било којој од земаља у којима су појединци санкционисани.

На овом линку можете погледати објаву Америчке канцеларије за контролу стране имовине.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img