spot_img
spot_img

Андроид преко система заштите секундама прије упозорио на земљотресу у БиХ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Бројни грађани Босне и Херцеговине вечерас су неколико секунди прије него што су осјетили земљотрес добили обавјештење од Андроидовог система упозорења да је могућ земљотрес, те смјернице шта урадити.

До сада није забиљежен овај начин обавјештења на мобилним телефонима с Андроидом и подршком Гугл сервиса, а пет до десет секунди, колико је раније стигла обавијест за многе је била изненађење, али веома брзо и јасна порука шта учинити у случају подрхтавања тла.

Андроидов систем упозорења о земљотрсу је послао јасну поруку да грађани буду у приправности, да су накнадни потреси уобичајени током смиривања тла те са смјерницама шта урадити након земљотреса.

Међу првим смјерницама је да се обуку ципеле, провјери плин и затвори главни вентил и да се избјегавају оштећене зграде. У другом дијелу обавјештења се наводи да се ради о земљотресу и процјењеној јачини с локацијом могућег епицентра.

У посљедњем дијелу грађанима је посавјетовано да узму залихе за хитне случајеве као што је вода, да угасе мање пожаре уколико су се активирали, да угасе све осигураче од струје те оду на више терене.

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img