spot_img
spot_img

Ампутирци кроз вјетар и маглу освојили највиши врх БиХ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Пет ампутираца, преживјелих жртава мина, успјело је у великом изазову и освојили су највиши врх Босне и Херцеговине – Маглић и висину од 2.386 метара с циљем да се скрене пажња јавности на опасности од мина.

Акција је симболично названа “Планинарски изазов преживјелих од мина”, са нагласком на то да се пружи подршка у рехабилитацији и интеграцији жртава мина те да се преостале контаминиране територије очисте и предају на употребу локалној заједници најкасније до 2025. године.

Маглић су прошли викенд освојили Дејан Звиздало из Трнова, Мирко Зечевић Тадић из Брчког, Нијаз Мемић из Сарајева, Драган Јањић из Требиња и Жељко Волаш из Бањалуке.

Волаш, који је предсједник Удружења ампутираца УДАС, казао је да је успон био веома тежак, те да је трајао 10 сати.

“Успон је био праћен јаким ударима вјетра током цијелог трајања подухвата. Такође, било је и доста магле, која је додатно отежавала. Веома смо поносни на цијелу екипу и ово је велики подухват за нас. Прошле године преживјеле жртве мина освојиле су врх Триглава у Словенији, а за наредну годину ћемо тек одлучити која ће планина бити на програму”, рекао је Волаш.

Додао је да је ову активност подржала Европска унија у оквиру пројекта “Заједнице различитих, али равноправних грађана”, који реализује УДАС у партнерству са Хелсиншким парламентом грађана и УГ “Нешто више”.

Зечевић Тадић је рекао да је успон био веома тежак, али да су учесници били максимално спремни.

“Ишли смо планинарском алпинистичком стазом која је најтежа. На моментима је било ризика, али није превише страшно. Преходали смо укупно око 15,5 километара и доста је тешко, посебно за особе које су имале неку ампутацију”, навео је Зечевић Тадић.

Према његовим ријечима, вјетар је тај дан дувао брзином преко 100 километара на час.

“Имали смо сјајне водиче који су нам помогли и упућивали нас како најлакше да освојимо Маглић. Након што смо имали предиван поглед са врха, некако је све било лакше. Ја сам досад имао више од 70 успона на планине, био сам у Непалу, Боливији, у Танзанији на Килиманџару и освојио скоро сва већа мјеста у БиХ и Европи”, каже Зечевић Тадић.

Звиздало је казао да је успон на Маглић сјајна идеја, која је окупила пет ампутираца, преживјелих жртава мина.

“Био је јак вјетар, али смо успјели прећи све препреке. Неколико година сам већ активан планинар и бициклиста. До сада сам освојио Трескавицу, Маглић, Зеленгору и још неке, а планирам и даље да се бавим планинарством”, истакао је Звиздало.

Мемић, који је први из БиХ у историји учествовао на Параолимпијским играма, казао је да је његов мотив за учешће на овом пројекту да се скрене пажња на евидентан проблем присуства мина у БиХ након 25 година од завршетка рата.

“Процес деминирања се не одвија оном брзином како је то предвиђено и планирано Стратегијама о уклањању мина. Циљ пројекта је да се скрене пажња на проблем мина и особа са инвалидитетом у БиХ”, нагласио је први параолимпијац из БиХ.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img