spot_img
spot_img

Америка увела санкције Милораду Додику и Алтернативној телевизији

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Сједињене Америчке Државе прошириле су листу санкција које се односе на радње које се повезују с корупцијом широм свијета, а од данас се на листи налазе Милорад Додик и Алтернативна телевизија из Бање Луке.

Након што је Министарство финансија САД-а у децембру објавило проширену листу санкционисаних особа и компанија из Србије, Хрватске, тзв. Косова и Бугарске, а које се повезују с корупцијом и другим незаконитим активностима, “црна листа” је сада проширена и на фирме и појединце из Босне и Херцеговине.

Према ажурираној листи, санкције Сједињених Америчких Држава, а које су повезане с Босном и Херцеговином, уведене су за:

  • Алтернативну телевизију из Бање Луке због повезаности с Милорадом Додиком
  • Милорада Додика, члана Предсједништва Босне и Херцеговине

У овом тренутку Министарство финансија САД-а није објавило више детаља поводом санкција, али се очекује да ће одређене информације бити објављене ускоро.

Подсјетимо, званичници Сједињених Америчких Држава дужи период су најављивали како су санкције за бројне појединце у БиХ већ на “столу”. О могућности увођења санкција против фирми и појединаца у БиХ највише је најављивао специјални изасланик америчког предсједника за Западни Балкан, који је током посјете почетком новембра нагласио да су санкције спремне и усмјерене на појединце.

“Ове санкције се односе на појединце и лидери морају бити лично одговорни. Јесмо разговарали о санкцијама и санкције су на столу. И не само санкције, постоје друга економска средства која се могу провести, не само против лидера који проводе антидејтонске активности, већ и против оних који им дају подршку, против компанија које им помажу”, најавио је тада Ескобар.

Администрација Сједињених Америчких Држава објавила је недавно документ који представља први план Бајденове администрације за борбу против корупције на глобалном нивоу.

Управо у овом документу, Бијела кућа наглашава како ће Сједињене Америчке Државе наставити користити алате дизајниране за сузбијање корупције у што спадају и визна ограничења као и економске санкције.

“Међународна сарадња и координација могу спријечити приступ корумпираних актера кључним земљама са софистицираним финансијским системима, као и глобалним уносним тржиштима”, наводи се.

Такођер, наведено је како ће Сједињене Америчке Државе, али и Велика Британија, наставити сарадњу на увођењу санкција кроз “Магнитскy закон” који представља амерички глобални механизам који се користи за борбу против корупције.

Механизам је активан већ неколико година, током којих су санкционисани бројни појединци и фирме које се повезују с корупцијом. Магнитскy закон најчешће се користио за појединце и фирме које се повезују с режимима у Сирији и Ирану, али неријетко је кориштен и на простору Балкана.

Посљедња велика акција америчке администрације на Балкану, а која се односи на употребу Закона Магнитскy догодила се крајем јуна када су Сједињене Америчке Државе санкционисале укупно 64 компаније повезане с бугарским моћницима Делианом Пеевским, Василијем Божковом и Илком Жељазковом.

Санкције су подразумијевале блокаду рачуна компанија, одузимање имовине и забрану рада с америчким платним системима.

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img