Amerika uvela sankcije Igoru i Gorici Dodik - nula49.com
spot_img
spot_img

Amerika uvela sankcije Igoru i Gorici Dodik

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ministarstvo finansija SAD na listu je uvrstilo dvije osobe i četiri kompanije koje čine jezgru mreže podrške posebno označenog državljanina i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, saopšteno je danas iz Američke ambasade u BiH.

Sankcije su naime uvedene Igoru i Gorici Dodik zbog povezanosti sa njihovim ocem.

“Pripadnici ove mreže, među kojima su Dodikova punoljetna djeca, omogućavaju nastavak Dodikovog korumpiranog djelovanja u bh. entitetu RS, što mu omogućava da izvlači javna sredstva iz RS s ciljem sopstvenog bogaćenja i bogaćenja njegove porodice na račun građana BiH i funkcionalnih vlasti u zemlji”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ambasade SAD navode da je Dodik bio član Predsjedništva BiH i “uveliko je poznat po otvorenom pozivanju na i djelovanju u pravcu jednostranog prenosa državnih nadležnosti sa državnog nivoa BiH na RS, jedan od dva entiteta koji čine BiH”.

Tvrde da je “Dodik koristio i koristi službeni položaj u BiH za akumuliranje ličnog bogatstva kroz podmićivanje, mito i druge oblike korupcije”.

“Njegova etno-nacionalistička retorika podjele odražava njegove napore da ostvari ove političke ciljeve i odvuče pažnju od sopstvenog koruptivnog djelovanja. Pored toga, Dodik javno ponižava druge etničke i vjerske skupine u BiH čime produbljuje podjele i politički ćorsokak”, tvrde oni.

“Uz finansijsku i političku podršku pojedinaca i kompanija koje su danas uvrštene na listu, Dodik je uključen u koruptivne aktivnosti koje mu omogućavaju ličnu finansijsku i političku stabilnost nauštrb građana BiH koji žive u Republici Srpskoj”, rekao je podsekretar za borbu protiv terorizma i za finansijski obavještajni rad Ministarstva finansija, Brian E. Nelson i dodao:

“Nastavićemo pozivati na odgovornost one čije aktivnosti doprinose degradaciji i podrivanju institucija u BiH i na Zapadnom Balkanu, kao i Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Sjedinjene Države, podsjećaju, sankcionisale su Dodika 05. januara 2022 . u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u kršenju, ili zbog djela koja predstavljaju opstrukciju ili prijetnju provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma kao i zbog koruptivnog djelovanja. Sjedinjene Države su takođe, prije toga, 17. jula 2017. Dodika uvrstile na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 13304 zbog opstrukcija Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Nedavno, u junu 2023, u Narodnoj skupštini RS, Dodik je, kako navode, predložio usvajanje zakona pod naslovom “Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Narodnoj skupštini RS” čija je namjera da se odluke Ustavnog suda BiH proglase neprimjenjivim u RS, što predstavlja opstrukciju i prijetnju provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Visoki predstavnik u BiH iskoristio je svoja ovlaštenja u julu 2023. godine i poništio taj zakon javno ga osudivši kao zakon kojim se podriva regionalni ustavni poredak, vladavina zakona i raspodjela ovlasti. Dodik je potpisao ukaz čime je zakon stupio na snagu 07. jula 2023. uprkos tome što ga je visoki predstavnik poništio. Posljedica toga je da je najviši pravosudni organ u Bosni i Hercegovini podigao optužnicu protiv Dodika zbog ignorisanja ovih odluka.

Kompanije

“Kompanije sa sjedištem u RS Global Liberty d.o.o. Laktaši (Global Liberty), Agro voće d.o.o. Laktaši (Agro voće), Agape Gorica Dodik i Ivana Dodik s.p. Banja Luka (Agape), i Fruit Eco d.o.o. Gradiška (Fruit Eco) predstavljaju skup subjekata koji posluju u BiH uključujući sektore ugostiteljstva i veleprodaje. Svi navedeni subjekti primaju pomoć iz javnih sredstava RS kroz povlašteni tretman kao rezultat toga što su u vlasništvu Dodikove porodice”, dodaje se u saopštenju.

“Današnje sankcije nadogradnja su prethodnih sankcija SAD i viznih ograničenja čiji je cilj isticanje odgovornosti osoba koje doprinose korupciji i podrivaju demokratske procese ili institucije. Ove aktivnosti dijelom su širih nastojanja vlasti SAD na promociji mira, stabilnosti i funkcionalne, demokratske provedbe vlasti u regiji Zapadnog Balkana”, dodaje se u saopštenju.

 

 

(nezavisne.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img