spot_img
spot_img

Амерички бомбардери прелетјели изнад БиХ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Авиони бомбардери Б-1Б Америчког ратног ваздухопловства прелетјели су изнад ваздушног простора БиХ, а из Амбасаде САД је саопштено да је прелет организован као симбол чврстог партнерства између САД и Оружаних снага БиХ и трајне посвећености суверенитету, територијаном интегритету и мултиетничком карактеру БиХ.

Они су истакли да је овај прелет договорен с Министарством одбране БиХ, а медијма је омогућено да у Сарајеву прате прелет ових авиона уз присуство Мајкла Марфија, амбасадора САД и осталих америчких званичника у БиХ.

Иако је било предвиђено да авиони прелете и изнад Бањалуке, по свему судећи авиони или нису ни летјели изнад највећег града Републике Српске, или су летјели толико високо да их није било могуће видјети.

Званичници Републике Српске су на ову намјеру гледали с неодобравањем а Жељка Цвијановић, предсједавајућа Предсједништва БиХ и чланица овог органа из реда српског народа је истакла да она не би дала сагласност на овај прелет.

Милорад Додик, предсједник Републике Српске, изјавио је да ниједан суверени надлежни орган у БиХ није донио одлуку о прелету америчких авиона изнад БиХ, чиме Американци манифестују силу. Додик је новинарима у Бањалуци рекао да министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез не може донијети такву одлуку без сагласности његова два замјеника, истичући да то онда показује колико Американци поштују територијални интегритет БиХ.

“Американци уопште не поштују територијални интегритет БиХ, већ манифестују силу и шаљу нам авионе који су на Србе бацали осиромашени уранијум”, истакао је Додик.

Он је оцијенио као лицемјерје обавјештење амбасадора Марфија о доласку неких авиона као доказ суверенитета и интегритета БиХ.

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић позвао је на одустајање од ниског прелета америчких авиона бомбардера, чиме би се показало да су грађани на првом мјесту, а не политика. Гогановић је рекао да неће присуствовати надгледању ниског прелета два “Б-1Б” лансер бомбардера Ваздушних снага САД изнад Сарајева јер није дао сагласност на ову врсту обуке, те позвао на отказивање прелета америчких бомбардера.

Марфи је казао да циљ овог догађаја није било какво застрашивање.

“Друга битна ствар је да је ово још један показатељ јаке и трајне сарадње и партнерства, које је присутно између Оружаних снага БиХ и САД већ 20 година. Као што је овдје један од војника рекао „ми смо ту да помогнемо једни другима“. Циљ овог догађаја јесте продубљивање и наставак већ успјешне сарадње”, рекао је Марфи. Додао је да је поносан на партнерство са Оружаним снагама БиХ и на посвећеност БиХ. “Ако господин Милорад Додик има било каквих проблема у вези с тим онда може слободно да нам се обрати”, казао је Марфи.

 

 

 

(nezavisne.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img