spot_img
spot_img

Амбасада Русије у БиХ тражи поништавање Шмитове одлуке

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Амбасада Руске Федерације у БиХ затражила је од партнера из Управног одбора Савјета за спровођење мира (УО ПИК) да пониште такозвану одлуку Кристијана Шмита да обустави Закон о непокретној имовини Републике Српске која се користи за функционисање јавне власти, наглашавајући да су његови потези нелегитимни.

“Уколико поједини чланови УО ПИК-а наставе да попуштају самовољи Кристијана Шмита, посебно ако се санкције користе против легално изабраних политичара у БиХ, онда ће сва одговорност за могућу дестабилизацију у БиХ пасти на представнике међународне заједнице”, упозорава се у саопштењу објављеном на “Фејсбук” страници Амбасаде Русије у БиХ.

Из руске Амбасаде су позвали све политичке снаге у БиХ да покажу реализам и одмах крену у директан дијалог, без спољног посредовања како би се што прије дошло до компромисних рјешења о актуелним унутрашњим политичким питањима, формирала и јачала атмосфера сагласности и помирења.

“Само то, у садашњој компликованој ситуацији, може створити услове за обезбјеђење стабилности и безбједности у БиХ”, истиче се у саопштењу.

Амбасада је потврдила принципијелан став Русије да се њемачки држављанин Кристијан Шмит без сагласности Савјета безбједности УН не може сматрати високим представником у БиХ, због чега нема овлаштења у смислу Општег оквирног споразума за мир у БиХ, а све његове одлуке су нелегитимне.

Њемачки дипломата Кристијан Шмит рекао је јуче да је “обуставио Закон о непокретној имовини Републике Српске која се користи за функционисање јавне власти”.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 10. фебруара Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић објавила је 7. априла указ о проглашавању овог закона који би сутра требао да ступи на снагу.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img