Akcize će povući lavinu poskupljenja

Stručnjaci iz RS o mogućim efektima seta zakona zbog kojih se mjesecima “tresla” Bosna. Odmah će da skoče cijene hrane, a za njima i cijene robe i usluga, tvrde ekonomisti.

Usvajanjem seta zakona o akcizama, kojim se za 0,15 feninga povećavaju akcize na biogoriva i biotečnosti, kao i putarine u BiH, što je bio jedan od ključnih uslova za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom i deblokadu skoro milion evra kredita Evropske banke za obnovu i razvoj namjenjenih BiH, Srpskoj prijeti skok svih cijena – najprije cijena hrane, a potom i cijena drugih vrsta robe i usluga – tvrde ekonomisti u RS.

- Reklama -

Predsednik Ekonomskog savjeta PDP Jelena Trivić tvrdi da povećanje nekog nameta ne može biti predstavljeno kao reformska mjera.

– Reformom možete nazvati neku mjeru koja za posledicu ima rasterećenje privrede i stanovništva, a ne dodatno opterećenje. Riječ akciza se ne spominje u reformskoj agendi. Spominje se u pismu namjere MMF, ali isto tako, ono što je napisano u pismu namjere koje su potpisale entitetske vlade, navedeno je da će se rasterećivati privreda putem smanjenja doprinosa na plate, a da će se u slučaju nedostatka novca u budžetskim i vanbudžetskim fondovima, taj manjak eventualno nadoknaditi povećanjem akciza na gorivo. Sada kad imamo usvojene akcize, niko više ne spominje smanjivanje doprinosa na plate – objasnila je, za “Novosti” Trivićeva.

Ona ističe i da su do sada postojala izdvajanja za gradnju puteva i auto-puteva, i to u iznosu od 0,15 KM po jednom litru proizvoda za puteve i 0,10 KM za izgradnju auto-puteva, te da je u Republici Srpskoj svaki kilometar auto-puta izgrađen isključivo iz kredita.

– Stoga i dalje naglašavamo da novac neće biti korišćen namjenski, jer za to ne postoje mehanizmi. Kad novac dođe u entitetske budžete, on se raspoređuje onako kako odluči vlast, a ne neko pravilo igre – dodaje Trivićeva.

Član Udruženja ekonomista Svot Miloš Grujić pojašnjava da će poskupljenje goriva za nekoliko feninga po litru, u maloprodaji značiti tih nekoliko feninga plus PDV.

– S obzirom na činjenicu da vrijednost goriva u poslovanju transportnih preduzeća ima značajnu ulogu, porast cijene goriva dovodi do promjena uslova u poslovanju za transportna preduzeća. Samim tim, ove promjene se odražavaju i na građane. Kad poskupi gorivo, dolazi do skoka cijena raznih usluga, a posebno artikala čija proizvodnja ali i transport zavise od upotrebe goriva. Prema tome, treba očekivati poskupljenje hrane, a onda i drugih vrsta robe i usluga – rekao je, za “Novosti”, Grujić.

MORALNI HAZARD

Kao ekonomista, ubjeđena sam da će cijene goriva i svih drugih namirnica i usluga rasti za više od tog iznosa za koji su povećane akcize, odnosno putarine, jer je logično da u lancu vrijednosti trgovci povećaju cijene više od opravdanog. To se u ekonomiji zove moralni hazard, a to su morali znati i donosioci ovakve odluke – kaže Jelena Trivić.

EKSTERNI ŠOKOVI

Grujić napominje da male ekonomije kao što je ekonomija Republike Srpske mogu uslijed ovakvih mjera potresti i “eksterni šokovi”.

– Pojava eksternih šokova, u vidu rasta cijena nafte i derivata na svjetskom tržištu izvan sadašnjih očekivanja, dodatno će potresti tržište derivata u zemlji. Prema tome, negativno će se odraziti i na izvršenje projekcija prihoda od akciza na derivate i putarine iz cijene naftnih derivata. Nezahvalno je praviti procene i govoriti o iznosu poskupljenja, ali je poskupljenje, u slučajevima povećanja cijena goriva – neminovno.

 

 

 

 

(novosti.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime