Akcija „spasavanja vojnika Bakira”

„Moramo znati kuda idemo, moramo znati za kim idemo, moramo poznavati onoga koji staje ispred nas, moramo znati kakav je čovek, moramo znati u šta veruje, je li hrabar, moramo znati hoće li nas ostaviti kad bude teško”, reči su muslimanskog poglavara u BiH reisa Huseina Kavazovića, koje je izgovorio pred vernicima u Karićima, a koje su opoziciju u Sarajevu digle na noge i navele da se pismima požali poglavaru Islamske zajednice zbog „pristrasnosti u korist lidera SDA Bakira Izetbegovića”, dva meseca pred izbore.

Iako se iz kompletnog govora vidi da Kavazović nije nikoga pomenuo po imenu, opozicija – koja prvi put ima jedinstvenog kandidata koji je ozbiljan konkurent lideru SDA – verovatno je zaključila da je mislio na Izetbegovića iz reči koje su usledile, kad je Kavazović opravdavao teze o „prebrojavanju” za slučaj najgoreg scenarija, koje je nedavno izrekao lider najveće bošnjačke partije.

- Reklama -

Znajući za javnu tajnu da pobednika izbora kod Bošnjaka u dobroj meri određuje upravo Islamska zajednica BiH, Nermin Nikšić, predsednik SDP-a, ceni da se Kavazović upustio u „spasavanje vojnika Bakira”, ali ipak smatra da će ta akcija biti neuspešna. Nikšić u pismu obaveštava Kavazovića da mu kao reisu ne priliči da letnje aktivnosti posvećuje „spasavanju svojih favorita”, a potom verskog poglavara obaveštava o „krađi glasova, podmićivanju i podvaljivanju samo da bi prigrabili vlast”.

„Dok smo se mi prebrojavali u rovovima, neki drugi su se prebrojavali u sigurnosti trezora”, pisao je Nikšić, aludirajući na Bakira Izetbegovića.

Iz stranke Narod i pravda (NiP) smatraju da Kavazović u izjavama jasno aludira na podršku jednom kandidatu, dok gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, poznat kao kritičar SDA, koji je podržao kandidata opozicije Denisa Bećirovića (SDP) za člana Predsedništva BiH, ironično pita reisa „treba li svaka politička stranka da ima svoju islamsku zajednicu”.

On potom verskog poglavara pita „kakav je vaš odnos prema masovnom iseljavanju građana, te jesu li oni među ’prebrojanima’ ili ćemo ih ipak zameniti robotima”. I to je ironična opaska Kasumovića na Izetbegovićeve nedavne teze kako će zbog odlaska mladih ljudi biti neophodno zameniti ih robotima, što su reči koje su naišle na odjek i podsmeh.

Strasti je pokušao da smiri Fahrudin Radončić, lider SzBB, koji nije kritikovao Kavazovića, već izneo opšte konstatacije kako je važno imati politički pluralizam, ali i sačuvati ugled Islamske zajednice BiH i njenog poglavara, kog „ne treba spuštati na dnevnu politiku ili milje bilo koje predizborne kampanje”.

Nakon niz pisama koja su došla u sedište Islamske zajednice, oglasili su se i iz te verske institucije.

Njihov komentar je da su „političke partije preuranjeno zagazile u kampanju” služeći se poluinformacijama i podmetanjima, pa navode da neće odgovarati na pisma, ali najavljuju da će „kompletirati galeriju ovih spisa” i objaviti ih na veb-portalu i sačuvati ih „za ibret (pouku) budućim generacijama”.

 

 

 

(politika.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime