Agencija za lijekove BiH obaviještena o nevažećem glasu člana iz Distrikta

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić izjavio je danas da je obavijestio direktora Agencije za lijekove BiH da se glas člana Komisije za lijekove iz distrikta Brčko vezano za ulazak ruskih lijekova na tržište BiH ima smatrati nevažećim.

„Prema mojim informacijama član Komisije kao predstavnik distrikta Brčko se izjasnio vezano za konkretno pitanje uvoza lijekova iz Rusije, ali s obzirom da nije imao mišljenje Vlade Distrikta odnosno gradonačelnika o konkretnom pitanju, taj glas se ima smatrati nevažećim“, istakao je gradonačelnik Milić

- Reklama -

Prema njegovim riječima, ova procedura je uređena posebnom odlukom o načinu izjašnjavanja predstavnika Distrikta u tijelima na nivou BiH gdje je prilikom izjašnjavanja obavezno imati mišljenje gradonačelnika odnosno Vlade, što nije učinjeno u ovom slučaju.

„S jedne strane se na ovaj način onemogućava dolazak na naše tržište jeftinijih lijekova, što bi svakako bilo povoljno za građane. S druge strane, a što je možda i problematičnije, jeste činjenica da se otvara pitanje, čije stavove zastupaju predstavnici distrikta Brčko u tijelima BiH. S obzirom da postoji konkretna odluka i procedura vezano za način izjašnjavanja ovo može biti vrlo opasan presedan koji može uticati na jedinstveno vođenje politike na nivou Brčko distrikta“, pojasnio je gradonačelnik Milić.

Ukoliko neko želi da se politika Distrikta u institucijama BiH u različitim radnim tijelima vodi na drugačiji način, ja nisam zagovornik toga, kaže Milić, i učiniću sve da tu odluku ponovo afirmišemo jer bojim se da bi u suprotnom ukupna pozicija Distrikta mogla biti ugrožena pogotovu kada su u pitanju odlučivanja o nekim važnim temama.

Milić smatra da nije korektno da se Distrikt, u slučaju različitih stavova entiteta, svrstava na bilo koju stranu, ukoliko to, naravno, nije stav institucija Distrikta.

Na naše pitanje da li je razovarao sa članom Komisije koji je predstavljao Distrikt i hoće li on zbog postupka koji nije u skladu sa propisima Distrikta snositi sankcije, gradonačelnik je rekao da nije razgovarao i personalno ga ne zanima ko je iza takvih postupaka koji su nedopustivi, ali će se baviti svim posledicama ovog presedana.

“Ovo je veoma ozbiljno pitanje koje ugrožava poziciju distrikta Brčko. Šta će se desiti ukoliko se predstavnici Brčkog, koji su državljani Republike Srpske, a imenovani u različita tijela na nivou BiH, sada povedu za ovim primjerom i počnu pratiti glasanje članova iz Srpske, mimo stavova Vlade Distrikta”, upozorio je Milić.

Komisija za lijekove ima 15 članova, od kojih se sedam iz Federacije BiH protivi davanju dozvole za ruske lijekove, dok to podržava sedam iz Republike Srpske , a jedan član je iz Brčko distrikta.

Prema nezvaničnim informacijama presudan je bio glas člana Komisije Borislava Đulabića, koji je i direktor Doma zdravlja u Brčkom. Đulabić, kako pišu pojedini mediji, nije želio komentarisati ove informacije pozivajući se na obavezu čuvanja službene tajne.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime