Афричка куга свиња потврђена на 42 имања у Српској - nula49.com
spot_img
spot_img

Афричка куга свиња потврђена на 42 имања у Српској

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У Републици Српској је присуство афричке куге свиња потврђено на укупно 42 имања, након што је овај вирус потврђен на још четири локације, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Болест је до сада потврђена у Бијељини у семберским селима Вршани, Доња Чађавица, Горњи Магнојевић, Горњи Драгаљевац, Доњи Драгаљевац и Средњи Драгаљевац, и није проширена на друге општине.

Према до данас достављеном извјештају од локалног кризног центра Бијељина на терену је извршено нешкодљиво уклањање 1.232 свиње са 29 заражених имања.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске наставиће да редовно прати ситуацију на терену и предузима све неопходне мјере и кораке с циљем сузбијања и спречавања ширења ове заразне болести, а у наредном периоду акценат ће бити на појачаној контроли промета свиња.

Из ресорног министарства, ради адекватног спречавања ширења и сузбијања болести, апелују да се власници свиња строго придржавају свих прописаних мјера, посебно биосигурносних, да свако сумњиво стање животиње и угинуће одмах да пријаве надлежном ветеринарском инспектору или надлежном ветеринару.

Строго је забрањено премјештање животиња, обавезно треба ограничити кретање са и на фармама, постављање дезинфекционих баријера, мијењати обућу и одјећу приликом напуштања фарме.

Забрањено је одржавање сајмова, изложби и других окупљања животиња, продаје хране животињског поријекла и хране за животиње ван пословног простора, као и рада сточних пијаца на територији Републике Српске, наводи се у саопштењу.

 

 

 

(srna)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img