spot_img
spot_img

Afrička kuga svinja potvrđena na 42 imanja u Srpskoj

spot_img
spot_img

U Republici Srpskoj je prisustvo afričke kuge svinja potvrđeno na ukupno 42 imanja, nakon što je ovaj virus potvrđen na još četiri lokacije, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Bolest je do sada potvrđena u Bijeljini u semberskim selima Vršani, Donja Čađavica, Gornji Magnojević, Gornji Dragaljevac, Donji Dragaljevac i Srednji Dragaljevac, i nije proširena na druge opštine.

Prema do danas dostavljenom izvještaju od lokalnog kriznog centra Bijeljina na terenu je izvršeno neškodljivo uklanjanje 1.232 svinje sa 29 zaraženih imanja.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske nastaviće da redovno prati situaciju na terenu i preduzima sve neophodne mjere i korake s ciljem suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti, a u narednom periodu akcenat će biti na pojačanoj kontroli prometa svinja.

Iz resornog ministarstva, radi adekvatnog sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, apeluju da se vlasnici svinja strogo pridržavaju svih propisanih mjera, posebno biosigurnosnih, da svako sumnjivo stanje životinje i uginuće odmah da prijave nadležnom veterinarskom inspektoru ili nadležnom veterinaru.

Strogo je zabranjeno premještanje životinja, obavezno treba ograničiti kretanje sa i na farmama, postavljanje dezinfekcionih barijera, mijenjati obuću i odjeću prilikom napuštanja farme.

Zabranjeno je održavanje sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, prodaje hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje van poslovnog prostora, kao i rada stočnih pijaca na teritoriji Republike Srpske, navodi se u saopštenju.

 

 

 

(srna)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img