spot_img
spot_img

Afrička kuga prijeti i Loparama: Postavljene dezinfekcione barijere i preduzete preventivne mjere

spot_img
spot_img

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je da su zbog širenja afričke kuge svinja u bijeljinskoj regiji danas u Loparama postavljene dezinfekcione barijere na lokacijama odakle prijeti prenos zaraze i zadužena jedinica koja će brinuti o njima.

On je istakao da za sada u Loparama nema registrovanih slučajeva afričke kuge svinja, te da je prioritet zaštita područja sjevernog dijela opštine koje se naslanja na teritoriju grada Bijeljine, Brčko distrikta i opštine Ugljevik.

– Nastavljamo i razgovore sa domaćinima o podizanju svijesti kako da se na nivou samog poljoprivrednog gazdinstva pojačaju mjere za sprečavanje pojave virusa afričke kuge svinja – dodao je Savić.

U saopštenju nakon sjednice lokalnog kriznog štaba navedeno je da na području opštine Lopare ima 5.000 svinja i uglavnom se uzgajaju u manjem broju po poljoprivrednim domaćinstvima.

Postoje i farme sa po nekoliko stotina svinja i na njima su već preduzete sve neophodne mjere s ciljem zaštite od virusa svinjske kuge.

Vlada Republike Srpske proglasila je vanrednu situaciju za područje Bijeljine, Ugljevika i Lopara zbog pojave i širenja zarazne bolesti afričke kuge svinja.

 

 

(srna)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img