Afera respiratori: Uhapšen Fahrudin Solak

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite uhapšen je sinoć u Sarajevu, javio je novinar “Nezavisnih”.

Kako saznajemo on će 24 sata provesti u SIPA.

Pored Solaka, sinoć je saslušan i direktor firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić , preko koje je za 10.500.000 konvertibilnih maraka (KM) CZ FBiH nabavila sporne respiratore.

Hodžić je takođe zadržan u prostorijama SIPA.

Nakon višesatnog saslušanja u prostorijama SIPA sinoć je zadržan i Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine.

Afera “Respiratori”: Osumnjičeni Novalić, Solak i Hodžić

Postoji osnov sumnje da su Fadil Novalić, premijer FBiH, Fahrudin Solak, suspendovani direktor FCUZ, i Fikret Hodžić, vlasnik firme “Srebrena malina”, koji su juče uhapšeni i nakon saslušanja zadržani u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) počinili krivično djelo, potvrđeno je nezvanično “Nezavisnim”.

Luka Miladinovć, portparol SIPA, rekao je “Nezavisnim” da ova agencija preduzima radnje po nalogu Tužilaštva BiH, te da će sve informacije o tome u toku dana dati Tužilaštvo BiH.

Solak, Hodžić i Novalić sinoć su uhapšeni i pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH su ih više časova ispitivali u vezi sa aferom nabavke 100 respiratora iz Kine, vrijednosti 10,5 miliona KM.

Osamdeset respiratora uvezeno je posredstvom poljoprivrednog gazdinstva “Srebrena malina“ u vlasništvu Hodžića koje se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća.

Vlada FBiH suspendovala je 12. maja Solaka sa mjesta direktora Federalne uprave civilne zaštite zbog afere “Respiratori”.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime