spot_img
spot_img

Afera “Respiratori”: Novaliću četiri, Hodžiću pet, a Solaku šest godina robije

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Premijer FBiH Fadil Novalić, koji je proglašen krivim u predmetu „Respiratori“, osuđen je prvostepenom presudom, kao prvooptuženi, na četiri godine zatvora.

Novalić jutros nije došao na izricanje presude, dok su svi ostali optuženi prisustvovali, piše Kliks.

Fikret Hodžić, vlasnik “Srebrene maline” dobio je pet godina robije, a bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak šest. Hodžićeva “Srebrena malina”, kompanija preko koje je nabavljeno 100 respiratora mora platiti 200.000 KM kazne.

Ministarka finansija FBiH Jelka Milićević je oslobođena optužbi za nesavjestan rad u službi.

Riječ je o prvostepenoj presudi na koju postoji pravo žalbe. Optuženima se na teret stavljalo pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje, dok je Miličević optužena za nesavjestan rad u službi.

Njima je suđeno u vezi nabavke 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Prvostepenu presudu u ovom predmetu donijelo je sudsko vijeće od tri člana koje su činili Branko Perić, Braco Stupar i Goran Radević. Perić, predsjedavajući vijeća izdvojio je mišljenje.

Tužilaštvo BiH početkom maja 2020. pokrenulo je istragu o nabavci 10 respiratora iz Kine , dok je pretres pred Sudom BiH otpočeo u februaru 2021. godine.

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img