spot_img

Afera “Predsednički automobil”: U svakoj normalnoj zemlji slijedila bi ostavka

Published:

Ovo je nadišlo prvorazrednu aferu, ne više zbog samog slučaja nego što se sve pokušava zataškati i šutnjom opravdati nešto što se nikako ne može opravdati, rekao je Adis Arapović, projekt-menadžer Centra civilnih inicijativa (CCI), komentarišući slučaj automobila, koji je u vlasništvu Predsedništva BiH, a koji je koristila supruga Bakira Izetbegovića, Sebija Izetbegović.

Direktorka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu neovlašteno je 17. aprila koristila automobil Predsedništva BiH kako bi se odvezla na sastanak u Tuzlu. Iako se u javnosti podigla velika bura zbog ovog slučaja, ni do danas se niko zvanično nije oglasio i preuzeo odgovornost zato što je supruga člana Predsedništva BiH nedozvoljeno koristila službeni automobil i tako prekršila državni Pravilnik o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH.

Privatna prćija

Arapović je kazao da bi u svakoj normalnoj zemlji ovakav čin nepotizma i zloupotrebe položaja zarad zadovoljavanja pohlepe člana porodice značio smjenu ili ostavku onoga ko je ovo omogućio bez obzira je li to član Predsedništva BiH, neki administrativni radnik ili savjetnik.

– Neko mora da snosi personalnu i profesionalnu odgovornost za ovaj propust. Ovo je daleko od incidenta, ali ne smije ni čitav problem da se prelomi preko leđa nekog pomoćnog radnika u Predsedništvu ili nekoga vozača koji je, tobože, u neznanju uradio ovo što je uradio. Ovo je jedan vrlo bahati, beskonačno neodgovorni i primitivni stav prema kojem onaj ko sjedi u institucijama vlasti vlast uzima kao privatnu prćiju, privatni auto, privatnu kancelariju, privatni budžet i sve što je javno proglašava privatno – kazao je Arapović.

On je istakao da je vrijeme da se na ovom slučaju kršenja zakona treba prelomiti odgovornost političara na najvišem nivou, jer ćutanjem pokušavaju prikriti skandal koji se desio.

– Ćutanjem nas pokušavaju ubjediti da smo svi ovce i da nemamo pravo tražiti ni informaciju ni odgovornost, a kamoli političku smjenu nekoga ko je ovo omogućio – kazao je Arapović.

Naglasio je da, ukoliko se ćutanje nastavi i niko ne preuzme odgovornost, to otprilike znači da građani BiH trebaju čitavu godinu pamtiti ovaj neviđeni slučaj zloupotrebe javnih resursa i najdivljeg nepotizma i da na isti način pošalju poruku političaru i stranci koji su to omogućili.

Feudalna diktatura

– Da se ovo desilo u nekoj drugoj državi, trećerazredni političar morao bi snositi i političku i etičku i krivičnu odgovornost za zloupotrebu javnih resursa, a ne šef države i šef najveće stranke. Ovo je prosto nezamislivo i kad bi nekome pokušali ovo objasniti na evropskoj političkoj mapi ljudi ne bi vjerovali da se ovo dešava. Ovo je u rangu s diktaturama trećeg svijeta u kojem diktator ili samoproglašeni sultan može raditi s javnim resursima šta hoće, a da nikom za to ne odgovara. Mi to nismo i mi to nikada nećemo biti. Na ovom primjeru neko očigledno testira puls javnosti i provjerava da li je moguće od ove zemlje napraviti feudalnu diktaturu ili ćemo, ipak, postati savremena evropska demokratija – rekao je Arapović, piše avaz.

Kazao je i da se u ovom konkretnom slučaju javnost zamajava koji je savetnik trebao nešto reći.

– Mislim da u Predsedništvu sjedi previše savjetnika s nejasnim ovlaštenjima, koji su previše plaćeni, a rezultat njihovog rada je vrlo loš. To smo najbolje vidjeli u slučaju revizije. U Predsedništvu ima zajednička služba koja upravlja protokolom, javnim resursima, uključujući vozila. Nije zadatak savjetnika da upravlja time ko će dobiti vozilo ili ne. To treba da bude zadatak administrativnih službenika. Politička stranka, koja je ovo omogućila, sve vrijeme izmješta nadležnost iz institucija, iz službe u ruke nekakvih savjetnika. Otuda i dolaze problemi jer su savjetnici uzeli u ruke da upravljaju državom. Nijedan nije trebao ništa reći, jer to nije njihov posao. Njihov posao je da savjetuju člana Predsjdništva, a ne da dodjeljuju službena vozila – kazao je Arapović.

Praksa u svijetu

Zbog zloupotrebe službenog vozila u Srbiji je krajem januara ostavku podnio državni sekretar u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Jablanović.

Švedska ministarka obrazovanja bosanskohercegovačkih korjena Aida Hadžialić dala je ostavku u ljeto 2016. jer je sjela za volan s 0,2 promila alkohola u krvi.

 

 

 

(avaz.ba)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img