Afera “Jabuke”: Robu za izvoz niko ne gleda, potvrda o porijeklu na lijepe oči

Sertifikat o poreklu, s kojim se voće iz BiH po povlaštenim uslovima izvozi u Rusiju, Tursku ili zemlje CEFTA, može se dobiti a da niko od nadležnih ne vidi robu.

Pokazala je to i poslednja afera, kada su, udruženim snagama voćara iz Federacije BiH, izvoznika iz Republike Srpske i kontrolnih organa iz Brčko distrikta i sa nivoa BiH, poljske jabuke podvaljene Rusima kao roba iz BiH.

- Reklama -

Ruska Federacija je zabranila uvoz jabuka iz BiH, a ministar spoljne trgovine BiH Mirko Šarović, ljut što će zbog „mangupa“ trpeti i pošteni voćari i država, zatražio je odgovornost svih u lancu kontrole i nadzora.

Tako se na tapetu našao i fitosanitarni inspektor Brčko distrikta, koji je izdao certifikat za sporne jabuke. Međutim, šefica brčanskog Inspektorata Senada Garić upozorila je da fitosanitarni inspektor utvrđuje da li je jabuka zdravstveno ispravna, ali ne utvrđuje njeno poreklo.

Navela je da je inspektor „pregledao kamion, koji nije bio zapečaćen, niti prije niti poslije pregleda inspektora i carine“, te da je pošiljka imala potrebnu prateću dokumentaciju.

Ispostavilo se da je inspektor, koji nije nadležan da izda pečat „Made in BiH“, jedini „uživo“ video sporne jabuke. Poznavaoci prilika tvrde da se u nekim slučajevima i taj pregled „preskoči“, odnosno da kroz proceduru „putuju“ samo papiri.

I bijeljinska kompanija, koja je pokušala da sporne jabuke izveze u Rusiju, preko advokata je saopštila da je pošiljka imala dokumentaciju o poreklu, ali da oni „robu nisu fizički videli“. Robu nije video niko ni u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, ali su spremno izdali takozvani „Foram A“ obrazac, kojim potvrđuju da su jabuke proizvedene u BiH.

– Jeste, izdali smo taj obrazac, ali na osnovu zahteva firme ovlaštene za izvoz, u kome izvoznik, pod krivičnom i materijalnom odgovornosšću, garantuje da je voće proizvedeno u BiH – prizanje potpredsednik Komore Nemanja Vasić, koji se najglasnije zalaže za oštro kažnajvanje svih koji krše propise o izvozu.

Trvdeći da u BiH „nije sistemski rešena procedura za izvoz“, glavna brčanska inspektorka Senada Garić se založila za promenu propisa, kako bi se sve procedure provodile na graničnim prelazima, po istim pravilima. Promene propisa za sada nisu na dnevnom redu, ali iskustva iz ranijih godina pokazala su da se prevaranti u BiH brzo i lako prilagođavaju situaciji, pa reeksportne podvale imaju dugu tradiciju.

Tako je još 2010. godine iz BiH u Tursku izvezeno neverovatnih 3.000 tona „domaćih“ oraha, koji su, kao i druga roba iz BiH, oslobođeni carine. Turska je tražila istragu i ispostavilo se da je 12 firmi iz oba entiteta i Brčko distrikta pečat za izvoz dobilo na osnovu fiktivnih blokova o navodnom otkupu orasa od nekoliko stotina seljaka.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH, koja je tada bila nadležna za izdavanje izvoznih sertifikata, orase niko video. Nakon ove afere, šest carinika je dobilo otkaz.

Vasić: Lopovska država

Nemanja Vasić priznaje da je Spoljnotrgovinska komora BiH izdaje seritifikate o poreklu, a da niko ne vidi ni voće ni voćnjake.

– Ne izlazimo na teren, jer je to nemoguće. S obzirom na broj zahteva, morali bi dnevno imati 200 ljudi na raspolaganju. Šta bi, uostalom, i značilo da neko vidi jabuku? Može je gledati godinama i neće ustanoviti gde je ubrana. Jedino rešenje su drakonske kazne za one koji daju lažne iskaze, ali ako smo lopovska država nema nam pomoći – kaže Vasić.

 

 

 

 

(blic.rs)

1 komentar

  1. Tako isto se dijeli podsticaj i nevidi se i ne izlazi na teren.Bitno je da onaj koji odobri podsticaj dobije oko 20% od odobrenog novca .Znam poljoprivrednike koji npr uberu tonu šljive a prijave deset tona.Treba inspektorat malo to pročešljati iako su i oni potkupljena krimoorganizacija

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime